Ένα μικρό Σέγκεν ανάμεσα στην Ελλάδα και στις χώρες μέλη της ΕΕ στην Κεντρική Ευρώπη - Free Sunday
Ένα μικρό Σέγκεν ανάμεσα στην Ελλάδα και στις χώρες μέλη της ΕΕ στην Κεντρική Ευρώπη

Ένα μικρό Σέγκεν ανάμεσα στην Ελλάδα και στις χώρες μέλη της ΕΕ στην Κεντρική Ευρώπη

Σχέδιο δημιουργίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου με σκοπό την τόνωση της ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων, εξέτασαν χθες στα Τίρανα, οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σ

Στη συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν επίσης η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και προοπτικά η ένταξιακή τους πορεία που κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Ντζουκάνοβιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα με τη συνάντηση, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του Κοσόβου, το Κίνημα Αυτοδιάθεσης ("Vetevendosje") διοργάνωσε στα Τίρανα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πρόεδρου της Σερβίας, τον οποίο αποκαλεί εγκληματία πολέμου που η κυβέρνηση των Τιράνων παρουσιάζει ως ανθρωπιστή.

Η πρωτοβουλία Αλβανίας, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας αποκαλείται «Μικρή Σένγκεν» και εγκαινιάστηκε στην πρώτη συνάντηση των τεσσάρων στην Οχρίδα τον περασμένο μήνα .