Σ.Αραβία: Εις θάνατον πέντε άτομα για τη δολοφονία Κασότζι - Free Sunday
Σ.Αραβία: Εις θάνατον πέντε άτομα για τη δολοφονία Κασότζι
Ο πρίγικιπας διάδοχος της Σ.Αραβίας αρνήθηκε ότι είχε ανάμειξη στη δολοφονία Κασότζι

Σ.Αραβία: Εις θάνατον πέντε άτομα για τη δολοφονία Κασότζι

Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας επέβαλε τη θανατική ποινή σε πέντε από τους έντεκα κατηγορούμενους για την πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Kασότζι, η οποία αποδίδεται ευρέως στην κυβέρνησητου Ριάντ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ωστόσο τον περασμένο Οκτώβριο είπε ότι, ως ηγέτης της χώρας, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη.

Η εισαγγελία της Σαουδικής Αραβίας έκρινε ότι η επιχείρηση δολοφονίας και τεμαχισμού του Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας το 2018 πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια και απήγγειλε κατηγορίες σε 11 άτομα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκτός από τις πέντε θανατικές καταδίκες, το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 24 ετών σε τρεις κατηγορούμενους, ενώ οι αποφάσεις για τους υπόλοιπους τρεις δεν έχουν γνωστοποιηθεί ως σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των σαουδαραβικών αρχών, ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, πρώην σύμβουλος του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διαπιστώθηκε μετά από έρευνα ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη δολοφονία και αφέθηκε ελεύθερος, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του.

Ο Τζαμάλ Kασότζι, αρθρογράφος της Washington Post που ασκούσε συχνά κριτική στο καθεστώς του Ριάντ, εξαφανίστηκε την ημέρα που επισκέφθηκε το σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές αλλά και ξένα μέσα, ο Kασότζι δολοφονήθηκε αμέσως μόλις εισήλθε στο προξενείο και το πτώμα του τεμαχίστηκε για να μεταφερθεί εκτός του κτηρίου.