Το Ισραήλ αποδοκιμάζει την τουρκολιβυκη συμφωνία αλλά αποκλείει σύγκρουση με την Άγκυρα - Free Sunday
Το Ισραήλ αποδοκιμάζει την τουρκολιβυκη συμφωνία αλλά αποκλείει σύγκρουση με την Άγκυρα

Το Ισραήλ αποδοκιμάζει την τουρκολιβυκη συμφωνία αλλά αποκλείει σύγκρουση με την Άγκυρα

Την αντίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, ο οποίος όμως διευκρίνισε οτι η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία.

Η δήλωση του κ. Κατς ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης του Ισραήλ για το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας και έγινε λίγες μερικές ημέρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξιδέψει στην Ελλάδα στις 2 Ιανουαρίου για να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου είπε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πρέπει να καταδικαστεί, διότι είναι «παράνομη».

Ο Κατς επισήμανε πως μολονότι θεωρεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίπαλο, δεν νομίζει πως επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι το ίδιο ισχύει στην ισραηλινή πλευρά.

«Δεν έχουμε καμία επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.