Η Ρωσία έτοιμη να τραβήξει την πρίζα του Διαδικτύου σε περίπτωση ανάγκης - Free Sunday
Η Ρωσία έτοιμη να τραβήξει την πρίζα του Διαδικτύου σε περίπτωση ανάγκης
Ο Πούτιν μπορεί πλέον απομονώσει την Ρωσία στον κυβερνοχώρο

Η Ρωσία έτοιμη να τραβήξει την πρίζα του Διαδικτύου σε περίπτωση ανάγκης

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία σχέδιο για απομόνωση της χώρας από τον Παγκόσμιο Ιστό σε περίπτωση κυβερνοπολέμου ή άλλης κρίσης, ένα μέτρο της κυβέρνησης Πούτιν που εντείνει τον απολυταρχισμό στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, οι απλοί χρήστες του Διαδικτύου δεν αντιλήφθηκαν καμία αλλαγή κατά τη διάρκεια της κρίσιμης δοκιμής, στην οποία υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν οι πάροχοι διαδικτυακής πρόσβασης.

Το σχέδιο του Κρεμλίνου για ένα εθνικό δίκτυο επικοινωνίας, ένα είδος τοπικού Internet, «ουσιαστικά αναγκάζει τους ISPs και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να ρυθμίσουν το Διαδίκτυο εντός των συνόρων τους ως ένα γιγαντιαίο intranet, όπως κάνουν [στα δίκτυά τους] οι μεγάλες επιχειρήσεις» εξήγησε στο BBC ο Άλαν Γούντγουορντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ.

Όπως μετέδωσε η Pravda και άλλα ρωσικά μέσα, ο αναπληρωτής υπουργός Επικοινωνιών Αλεξέι Σοκόλοφ δήλωσε ότι η δοκιμή του συστήματος έκτακτης ανάγκης ήταν επιτυχής.

«Τα αποτελέσματα των ασκήσεων έδειξαν ότι, τόσο οι αρχές όσο και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών είναι γενικά έτοιμες να αντιδράσουν αποτελεσματικά σε αναδυόμενες απειλές, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Διαδικτύου και του ενοποιημένου δικτύου τηλεπικοινωνιών στην Ρωσική Ομοσπονδία» ανακοίνωσε ο Σοκόλοφ.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρε επίσης ότι στην άσκηση εξετάστηκε η ευπάθεια των συσκευών Internet of Things αλλά και η αντοχή του εθνικού ρωσικού δικτύου σε «εξωτερικές αρνητικές επιρροές».

Διάσπαση του Διαδικτύου

«Δυστυχώς, η κατεύθυνση προς την οποία κινείται η Ρωσία είναι ακόμα ένα βήμα προς την εντεινόμενη διάσπαση του Διαδικτύου» σχολίασε ο καθηγητής Γούντγουορντ.

«Όλο και περισσότεροι, χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα, οι οποίες θέλουν να ελέγχουν τι βλέπουν οι πολίτες, στρέφονται προς αυτό που έχει ήδη υιοθετηθεί στο Ιράν και την Κίνα» επισήμανε, αναφερόμενος στον κλοιό λογοκρισίας μέσα στον οποίο κινούνται οι Ιρανοί και Κινέζοι χρήστες.

Ένα από τα οφέλη που προσφέρει στο Κρεμλίνο το εθνικό δίκτυο είναι ότι εμποδίζει τη χρήση των λεγόμενων εικονικών ιδιωτικών δικτύων (VPN), έναν από τα κυριότερα μέσα ανώνυμης και ασφαλούς επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από αντιφρονούντες σε όλο τον κόσμο.

Το σύστημα εθνικού δικτύου έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες παρεμβάσεις του ρωσικού κράτους που αφορούν τη λειτουργία του Διαδικτύου, όπως νομοσχέδιο που έχει εγκριθεί από το ρωσικό κοινοβούλιο και επιβάλλει την εγκατάσταση ρωσικού λογισμικού σε όλα τα smartphone.