«Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα» το ρωσικό υπερόπλο Avangard - Free Sunday
«Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα» το ρωσικό υπερόπλο Avangard
Το σύστημα Avangard σε εικόνα που δημοσιοποίησε το 2018 το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

«Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα» το ρωσικό υπερόπλο Avangard

Έτοιμος να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση σύρραξης είναι σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ο πύραυλος Avanguard, σχεδιασμένος να διαφεύγει των αντιαεροπορικών πυρών και να πλήττει τον στόχο με ταχύτητα 20 φορές μεγαλύτερη του ήχου.

«Το όχημα κατολίσθησης υπερ-υπερηχητικής ταχύτητας Avangard τέθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στις 10.00 ώρα Μόσχας στις 27 Δεκεμβρίου» ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το νέο όπλο μπορεί να διεισδύει σε οποιοδήποτε σημερινό ή μελλοντικό σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας.

«Καμία άλλη χώρα δεν διαθέτει υπερ-υπερηχητικά όπλα, πόσο μάλλον υπερ-υπερηχητικά όπλα διηπειρωτικού βεληνεκούς» είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε παρουσιάσει τον Avangard και άλλα οπλικά συστήματα στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους τον Μάρτιο του 2018, παροιμοιάζοντάς τον με «μετεωρίτη».

Το ρωσικό υπερόπλο, που σύμφωνα με τον Πούτιν είναι άτρωτο από οποιονδήποτε αντιαεροπορικό σύστημα, μπορεί να μεταφέρει συμβατική κεφαλή ή πυρηνική γόμωση ισχύος 2 μεγατόνων.

Υπερ-υπερηχητικοί (hypersonic) θεωρούνται οι πύραυλοι που πετούν με ταχύτητα τουλάχιστον πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου, ή Mach 5.

Ο Avanguard σχεδιάστηκε να εκτοξεύεται τοποθετημένος στην κορυφή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που τον μεταφέρει έξω από την ατμόσφαιρα. Εκεί το «όχημα κατολίσθησης» απελευθερώνεται και αρχίζει να πέφτει προς τον στόχο με ταχύτητα γύρω στα Mach 20.

Παρόλο που το Avangard δεν χρησιμοποιεί κινητήρα στην καθοδική πτήση, ή κατολίσθηση, μπορεί να πραγματοποιεί γρήγορους ελιγμούς για να αποφεύγει αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ανάλογα υπερ-υπερηχητικά όπλα πιστεύεται ότι αναπτύσσει η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ δείχνουν να έχουν μείνει πίσω, σχολιάζει αναλυτής του BBC.

Στις 26 Νοεμβρίου, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο, η Ρωσία επέτρεψε σε Αμερικανούς ειδικούς να επιθεωρήσουν το σύστημα Avangard στο πλαίσιο της νέας συνθήκης START για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών πυραύλων.

Η συμφωνία, η τελευταία μείζων συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα, λήγει τον Φεβρουάριο του 2021, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών, αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν καταφέρει να καταλήξει σε νέα συμφωνία με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί.

Η τοποθεσία όπου εγκαταστάθηκε το πρώτο σύστημα Avagard παραμένει άγνωστη, ωστόσο Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο όπλο θα εκτοξεύεται από τα Ουράλια.