Ο Ερντογάν βλέπει τη Λιβύη ως νέα Συρία και ετοιμάζεται να στείλει στρατό - Free Sunday
Ο Ερντογάν βλέπει τη Λιβύη ως νέα Συρία και ετοιμάζεται να στείλει στρατό

Ο Ερντογάν βλέπει τη Λιβύη ως νέα Συρία και ετοιμάζεται να στείλει στρατό

Προειδοποίηση ότι η σύρραξη στη Λιβύη απειλεί να μετατρέψει την χώρα σε μία νέα Συρία, απευθύνει η Άγκυρα, ενώ ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνία (GNA) η οποία προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα Η.Α.Εμιράτα και την Ιορδανία.

«Εάν σήμερα η Λιβύη μετατραπεί σε Συρια, τότε θα έλθει και η σειρά κι άλλων χωρών στην περιοχή», είπε χθες, σε εκδήλωση του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προσέθεσε ότι «χρειάζεται να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε τη διαίρεση της Λιβύης κι αυτό είναι που κάνουμε ακριβώς, είναι με τη νόμιμη κυβέρνηση που διαπραγματευόμαστε», υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει η στρατιωτική και για τη γενικότερη ασφάλεια συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Τη Δευτέρα ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τους ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης και εντός της εβδομάδας αναμένεται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο το προσχέδιο για την αποστολή δυνάμεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει την πρόθεση της κυβέρνησής του να επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη για να υπερασπισθούν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ, επικουρούμενες από Ρώσους και Σουδανούς μαχητές, και χάρις στα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, έχουν κατορθώσει να επιτύχουν μικρές στρατιωτικές επιτυχίες, προελαύνοντας σε νότια προάστια της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του, λίγο πριν το τέλος του χρόνου, δήλωσε ότι κάλεσε «τον πρόεδρο Ερντογάν να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, διοτι αυτό δεν θα εξισορροπούσε τις εμπλεκόμενες δυνάμεις, αλλά θα οδηγούσε σε τεράστια κορύφωση της έντασης».

«Θα ξαναζητήσω από τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση», πρόσθεσε ο Κόντε, ο οποίος παρέπεμψε στην πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ιταλός πρωθυπουργός για να επισημάνει ότι «αναπτύσσεται συνεχής διάλογος με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης, η οποία περνά, ασφαλώς, από την κατάπαυση του πυρός».