Γαλλία: Ένας μήνας απεργίας κόντρα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού - Free Sunday
Γαλλία: Ένας μήνας απεργίας κόντρα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού
Στον αέρα τα δρομολόγια των γαλλικών τρένων

Γαλλία: Ένας μήνας απεργίας κόντρα στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Με την απεργία στα μέσα μεταφοράς της Γαλλίας να βρίσκεται πλέον στην 29η ημέρα της, η κινητοποίηση είναι πλέον η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στη χώρα από την απεργία στους γαλλικούς σιδηροδρόμους  τον Μάιο του 1968.

Τα συνδικάτα της χώρας αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, με ενοποίηση των 42 διαφορετικών ασφαλιστικών ταμείων, υποστηρίζοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι θα κληθούν να εργάζονται περισσότερα χρόνια ή να λάβουν μειωμένες συντάξεις.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του την Τρίτη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να υπαναχωρήσει στις μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τις μεταφορές.

Κάτι τέτοιο «θα ήταν προδοσία απέναντι στα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, τα οποία θα έπρεπε να πληρώσουν το τίμημα της υπαναχώρησής μας» είπε σύμφωνα με το BBC.

Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, καλούν σε νέες μαζικές διαδηλώσεις στις 9 Ιανουαρίου, και προγραμματίζουν αποκλεισμό διυλιστηρίων και άλλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων για 96 ώρες από τις 7 Ιανουαρίου.

Την Πέμπτη, η εταιρεία σιδηροδρόμων SNFC ανακοίνωσε ότι περίπου τα μισά δρομολόγια με υπερταχείες θα ακυρωθούν. Μόνο ένα στα τέσσερα δρομολόγια inter-city θα πραγματοποιηθούν κανονικά, και μόνο το ένα τρίτο των τρένων στην περιοχή του Παρισιού δεν θα τραβήξουν χειρόφρενο.

Αναστάτωση αναμένεται και στη λειτουργία του μετρό, δημιουργώντας νέα προβλήματα για τους Γάλλους που σχεδίαζαν να ταξιδέψουν για τις γιορτές.

Η Γαλλία έχει αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 62 έτη, όριο χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, το όριο είναι σήμερα τα 66 έτη αλλά πρόκειται να αυξηθεί τουλάχιστον στα 67.

Το Νοέμβριο, έκθεση που παρήγγειλε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρντ Φιλίπ κατέληγε στην εκτίμηση ότι, αν το υφιστάμενο σύστημα διατηρηθεί, το συνταξιοδοτικό έλλειμμα θα έχει φτάσει τα 17,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2025.