Μισό δισεκατομμύριο ζώα εκτιμάται ότι απανθρακώθηκαν στην Αυστραλία - Free Sunday
Μισό δισεκατομμύριο ζώα εκτιμάται ότι απανθρακώθηκαν στην Αυστραλία
Ένα ταλαιπωρημένο θηλυκό κοάλα κρατά το μωρό της σε φωτογραφία της αστυνομίας του Κουίνσλαντ

Μισό δισεκατομμύριο ζώα εκτιμάται ότι απανθρακώθηκαν στην Αυστραλία

Σχεδόν μισό δισεκατομμύριο μαρσιποφόρα, πτηνά και ερπετά εκτιμάται ότι πέθαναν στις πυρκαγιές που σαρώνουν την Αυστραλία και έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Οικολόγοι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ ανέφεραν στο news.com.au ότι περίπου 480 εκατομμύρια ζώα χάθηκαν στις φωτιές που κατακαίνε δάση και θαμνότοπους της Αυστραλίας από τον Σεπτέμβριο, αρχές της άνοιξης στο νότιο ημισφαίριο.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει 8.000 κοάλα, τα εμβληματικά ζώα που αποτελούν εθνικό σύμβολο της χώρας αλλά βρίσκονται πλέον στο χείλος της εξαφάνισης.

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής της, η Αυστραλία φιλοξενεί μια μοναδική πανίδα, γνωστή για τα ενδημικά μαρσιποφόρα της όπως το καγκουρό, το κοάλα, ο μαρσιπόμυς και η έχιδνα (όχι το φίδι), ένα από τα δύο θηλαστικά του κόσμου που γεννά αβγά -το δεύτερο είναι ο πλατύποδας ή ορνιθόρυγχος, επίσης ενδημικό είδος της Αυστραλίας.

Πολλά είδη είναι προσαρμοσμένα στις πυρκαγιές, θα είναι όμως πιο δύσκολο να ανακάμψουν καθώς οι πυρκαγιές επιδεινώνονται λόγω κλιματικής αλλαγής και συνδυάζονται με άλλες ανθρωπογενείς πιέσεις.

Αξιωματούχοι της Νέας Νότιας Ουαλίας, της πολιτείας που πλήττεται περισσότερο από τις φετινές πυρκαγιές, ανέφεραν ότι ο πληθυσμός των κοάλα μειώθηκε κατά 30% καθώς οι φλόγες σάρωναν έκταση σχεδόν 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Το βίντεο ενός αγαθού μαρσιποφόρου, που προσπαθεί να σκαρφαλώσει πάνω σε έναν ποδηλάτη για λίγο νερό, έκανε το γύρο του Διαδικτύου πριν από μερικές μέρες.

 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There were about a dozen cyclists around me watching this (all men) and several commented that it was genuinely the best thing they’ve witnessed. What a truly wonderful experience. Check out my previous posts this morning for explanation. : : : #cyclingtips #cycling #roadcycling #roadbike #roadbikelife #lifeonabike #travelbybike #cyclingphotography #cycleshots #rideyourbike #instacycle #veloclub #cyclinglife #fromwhereride #switchbacks #roadslikethese #cyclingpassion #cyclingworld #whenindoubtpedalitout #womenonbikes #womenriders @cyclingtips @veloclub.cc @iamspecialized @iamspecialized_wmn @womenridebikes #rideadelaide #radelaide #adelaide #adelaidehills #southaustralia #koala #koalabear #koalabears #australia

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lulu (@bikebug2019) στις

;

 

Τα κοάλα «δεν έχουν την ικανότητα να κινηθούν αρκετά γρήγορα ώστε να απομακρυνθούν από τις φλόγες» δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Μαρκ Γκράαμ του Συμβουλίου Διατήρησης της Φύσης, όπως αναμεταδίδει ο Independent. Και το γεγονός ότι τα κοάλα τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα ευκαλύπτων, οι οποίοι είναι άκρως εύφλεκτα είδη, σίγουρα δεν βοήθησε.

Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι αφίξεις τραυματισμένων ζώων σε κέντρα περίθαλψης είναι σχετικά λιγοστές. «Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι δεν έρχονται επειδή απλά δεν υπάρχουν πλέον» δήλωσε στο Reuters η Τρέισι Μπαρτζές, εθελόντρια των Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Διάσωσης και Εκπαίδευσης για την Άγρια Ζωή.