Η Μέρκελ στη Μόσχα για Λιβύη, Ιράν και Ουκρανία - Free Sunday
Η Μέρκελ στη Μόσχα για Λιβύη, Ιράν και Ουκρανία

Η Μέρκελ στη Μόσχα για Λιβύη, Ιράν και Ουκρανία

Την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, τον πόλεμο στη Λιβύη και την κρίση στην Ουκρανία, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα το απόγευμα στη Μόσχα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη τους συνάντησή μετά τον Μάιο του 2018.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να επικεντρώσουν μέρος των συζητήσεών τους στην κρίση στη Λιβύη, μετά την έκκληση την Τετάρτη της Μόσχας και της Άγκυρας για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από αύριο Κυριακή, αν και Ρωσία και Τουρκία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές.

Η Τουρκία στηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σάρατζ ενώ η Ρωσία φέρεται να στηρίζει με όπλα και μισθοφόρους τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αν και η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή στην κρίση, καθώς δεν επιθυμεί η Λιβύη να μετατραπεί «σε δεύτερη Συρία» και οργανώνει διάσκεψη για τη Λιβύη μέσα τον Ιανουάριο στο Βερολίνο, στην οποία η καγκελάριος αναμένεται να καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο.Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με τη Μέρκελ θα αφορούν και «την κλιμάκωση της έντασης» στη Μέση Ανατολή, μετά τον φόνο από την Ουάσινγκτον του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και τα ιρανικά αντίποινα με πλήγματα εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η εξόντωση Σουλεϊμανί απειλεί «να επιδεινώσει την κατάσταση» σε όλη την περιοχή ενώ και δύο πλευρές έχουν ζητήσει από τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Σε ότι αφορά στην κρίση στην Ουκρανία, τους τελευταίους μήνες, η κατασταση έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να γίνει εφικτή η συνάντηση του Πούτιν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Δεκέμβριο στο Παρίσι για πρώτη φορά μετά το 2016 και η ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.