Η δολοφονία της δημοσιογράφου επέβαλε αλλαγή πρωθυπουργού στη Μάλτα - Free Sunday
Η δολοφονία της δημοσιογράφου επέβαλε αλλαγή πρωθυπουργού στη Μάλτα

Η δολοφονία της δημοσιογράφου επέβαλε αλλαγή πρωθυπουργού στη Μάλτα

Πρωθυπουργός της Μάλτας ορκίζεται σήμερα ο Ρόμπερτ Αμπέλα, τον οποίο χθες εξέλεξαν ως διάδοχο του Τζόζεφ Μουσκάτ, περισσότερα από 17.000 μελη του Εργατικού Κόμματος στη Μάλτα.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ παραιτείται σήμερα Δευτέρα μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια.

Ο νικητής ο οποίος πήρε 58%, αν και δε θεωρείτο φαβορί υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά θα κρατήσει «ζωντανή». την κληρονομιά του Τζόζεφ Μουσκάτ,

Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Μουσκάτ είναι στην εξουσία από το 2013 και η δεύτερ θητεία του λήγει σε δύομιση χρόνια.

Κατά την πρωθυπουργία του Μουσκάτ, η Μάλτα έχει καταγράψει χρόνια οικονομικής ανάπτυξης-ρεκόρ το 2013, αλλά έχει επίσης τεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου και ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος χορήγησης υπηκοότητας σε πολύ πλούσιους.

Ο πρώην προσωπάρχης του Μουσκάτ, Κιθ Σκέμπρι, θεωρείται ύποπτος για εμπλοκή στη δολοφονία της δημοσιογράφου, για την οποία συνελήφθη ο Μαλτέζος επιχειρηματίας, Γιούργκεν Φένεχ που εμπλέκει τον Σκέμπρι στην υπόθεση.

Αύριο Τρίτη η δικαιοσύνη θα εξετάσει το αίτημα των δικηγόρων του επιχειρηματία που ζητούν την απομάκρυνση του επικεφαλής των ερευνών για την υπόθεση ισχυριζόμενοι ότι διέρρευσε πληροφορία στον Σκέμπρι.