Χελώνα με «θρυλική λίμπιντο» επιστρέφει πανηγυρικά στα Γκαλάπαγκος - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

Χελώνα με «θρυλική λίμπιντο» επιστρέφει πανηγυρικά στα Γκαλάπαγκος
Ο Ντιέγκο αποδείχθηκε θεαματικά καρπερός Ethan Ableman

Χελώνα με «θρυλική λίμπιντο» επιστρέφει πανηγυρικά στα Γκαλάπαγκος

Περίπου 80 χρόνια αφότου μεταφέρθηκε μακριά από το νησί του, ο Ντιέγκο η γιγάντια χελώνα πρόκειται να επιστρέψει στη γενέτειρά του, στο αρχιπέλαγος των Γκαλάπαγκος, έχοντας επιτελέσει το καθήκον του και με το παραπάνω.

Μέχρι σήμερα, ο Ντιέγκο συμμετείχε σε πρόγραμμα αναπαραγωγής στον Ζωολογικό Κήπο του Σαν Ντιέγκο, όπου απέκτησε γύρω στους 800 απογόνους.

Χάρη στη «θρυλική» ερωτική του διάθεση, βοήθησε να σωθεί το είδος του από την εξαφάνιση.

Mόνο δύο αρσενικά και 12 θηλικά του είδους Chelonoidis hoodensis απέμεναν στο νησί Εσπανιόλα των Γκαλάπαγκος πριν από 50 χρόνια. Οι δύο αρσενικές χελώνες είχαν μάλλον πεσμένη λίμπιντο, ευτυχώς όμως οι βιολόγοι του ζωολογικού κήπου εντόπισαν και ένα τρίτο αρσενικό, τον Ντιέγκο, ο οποίος είχε μεταφερθεί στις ΗΠΑ από την Εσπανιόλα δεκαετίες νωρίτερα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σήμερα, ο πληθυσμός του είδους στο νησί έχει πλέον αυξηθεί στα 1.800 άτομα, από τα οποία το 40% εκτιμάται ότι είναι παιδιά του Ντιέγκο.

Σύμφωνα με το BBC, ο ερωτύλος Ντιέγκο βρίσκεται τώρα σε καραντίνα προτού μεταφερθεί πίσω στην Εσπανιόλα, οκτώ δεκαετίες αφότου μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ κάτω από συνθήκες που παραμένουν ασαφείς.

Στα Γκαλάπαγκος επιζούν μέχρι σήμερα 12 διαφορετικά είδη γιγάντιας χελώνας, τα οποία περιορίζονται σε ξεχωριστό νησί το καθένα.

Χάρη στο πρόγραμμα αναπαραγωγής που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, το είδος του Ντιέγκο φαίνεται ότι δεν θα ακολουθήσει το δρόμο του συγγενικού είδους Chelonoidis abingdonii, το οποίο κηρύχθηκε εξαφανισμένο το 2012.

Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσής του, το αρχιπέλαγος των Γκαλάπαγκος, σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα δυτικά του Εκουαδόρ στον Ειρηνικό, φιλοξενεί μια πληθώρα ενδημικών ειδών, τα οποία βοήθησαν τον Δαρβίνο να εμπνευστεί τη θεωρία της Εξέλιξης των ειδών.

Χάρη στον Ντιέγκο, το φυσικό πείραμα εξέλιξης θα συνεχιστεί για το σπάνιο είδος του.