Ο Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει - Στη Λιβύη απειλείται η εκεχειρία - Free Sunday
Ο Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει - Στη Λιβύη απειλείται η εκεχειρία

Ο Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει - Στη Λιβύη απειλείται η εκεχειρία

Eχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, λίγες ώρες αφότου, ο, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.

«Ο στρατάρχης Χάφταρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», δήλωσε λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε χθες περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χάφταρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε πως ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο Χαμίντ ας Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, την οποία ελέγχει ο Χάφταρ, επισήμανε στο Σπούτνικ χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφεί ακόμη κάποια συμφωνία ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».

Οι Χάφταρ και Σάρατζ είχαν ταξιδέψει στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.