Λιβύη: Απειλές Ερντογάν κατά Χαφτάρ για την κατάρρευση των συνομιλιών - Free Sunday
Λιβύη: Απειλές Ερντογάν κατά Χαφτάρ για την κατάρρευση των συνομιλιών
Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν κατέληξαν σε εκεχειρία

Λιβύη: Απειλές Ερντογάν κατά Χαφτάρ για την κατάρρευση των συνομιλιών

Εξοργισμένος με την αποχώρηση του στρατάρχη Χαφτάρ από τις διεθνείς συνομιλίες για ανακωχή στον λιβυκό εμφύλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Τρίτη να του «δώσει ένα μάθημα» σε περίπτωση νέας επίθεσης κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.

Η πλευρά Χαφτάρ διεμήνυσε στο μεταξύ ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός αν δεν ακυρωθεί τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης για στρατιωτική συνεργασία και θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν θα υπάρξει καμία υπογραφή για διάφορους λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η κακή πρόθεση της Τουρκίας, να επιβάλει τον εαυτό της ως μέρος στη Λιβύη για να νομοθετήσει το παράνομο Μνημόνιο. Η Λιβύη είναι για τους Λιβύους».

Όπως αναφέρει το hellasjournal.gr, η δήλωση αυτή αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο λογαριασμό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (GNA) στο Twitter, ο οποίος εκφράζει το στρατόπεδο Χαφτάρ.

Στον αέρα η συνάντηση στο Βερολίνο

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη» δήλωσε σε ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη πως ο «πραξικοπηματίας Χάφταρ δραπέτευσε» από τη Μόσχα, αφού οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη Φάγεζ αλ-Σάρατζ απέτυχαν να οδηγήσουν σε μια επ' αόριστον εκεχειρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η απόφαση του Χαλίφα Χάφταρ να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στην χώρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Χαλίφα Χάφταρ, ο διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, αναχώρησε από την Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας που συντάχθηκε κατά την διάρκεια των συνομιλιών στην ρωσική πρωτεύουσα χθες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι, εάν ο Χάφταρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για την Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.