Η ΕΕ παραδέχεται ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο θέμα της Λιβύης - Free Sunday
Η ΕΕ παραδέχεται ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο θέμα της Λιβύης

Η ΕΕ παραδέχεται ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη στο θέμα της Λιβύης

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να «ξεπεράσουν τις διαφορές τους» και να εντείνουν τις προσπάθειες για εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, προειδοποίησε μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, ο οποίος παραλλήλισε την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα με αυτή που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια στη Συρία.

«Τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο στη Λιβύη», είπε ο Μπορέλ, κατηγορώντας Τουρκία και Ρωσία ότι διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις με μισθοφόρους και «άλλαξαν την ισορροπία στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου».

Ο Μπορέλ επέμεινε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική και όχι στρατιωτική λύση στη σύρραξη.

Όμως η έλλειψη στρατιωτικής παρουσίας και η διχογνωμία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων καθιστούν την ΕΕ σχεδόν ανύπαρκτη στο θέμα της Λιβύης, όπως επισημαίνει με ανάρτησή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος.

 

 

«Πρώτον υπάρχουν σημαντικές αντιθέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για τον ορυκτό πλούτο της χώρας» εξηγεί. Η Γαλλία στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, οι οποίες πλέον ελέγχουν τις πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Δεύτερον, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ αποδυναμώνει σημαντικά τον διεθνοπολιτικό ρόλο της Ένωσης.

Και τρίτον, η Γερμανία δίνει έμφαση στα εμπορικά θέματα και τη διπλωματία, αποφεύγει όμως να αναπτύξει στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Και, χωρίς στρατιωτική παρουσία της Ευρώπης, το πεδίο είναι ελεύθερο για τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) υπό τον Φάγεζ ας Σάρατζ υποστηρίζεται από την Τουρκία. Οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη σε αυτήν μάχονται με τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Αίγυπτο.

Ο Τζουζέπ Μπορέλ προέτρεψε τους Ευρωπαίους να «ξεπεράσουν τις διαφορές τους» και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αναζήτηση λύσης ώστε να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη. «Αν η κατάσταση επιδεινωθεί», προειδοποίησε, «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη μπορεί να κινηθούν προς την Ευρώπη».