Παραιτήθηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ - Free Sunday
Παραιτήθηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ
Kremlin.ru

Παραιτήθηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ

Την παραίτησή του υπέβαλε την Τετάρτη ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά τις εξαγγελίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα του επιτρέψει να διατηρήσει θέση εξουσίας και μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του.

H είδηση μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο Tass και αναπαράγεται από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους το μεσημέρι της Τετάρτης, αναφέρουν τα τηλεγραφήματα, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ για την προσφορά του, επισήμανε όμως ότι το υπουργικό του συμβούλιο δεν πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί. Οι υπουργοί κλήθηκαν να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστούν αντικαταστάτες.

Ο Πούτιν φέρεται να σχεδιάζει να διορίσει τον τέως πρωθυπουργό αναπληρωτή διευθυντή του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Πούτιν, υπηρέτησε στον πρωθυπουργικό θώκο από το 2012, έπειτα από την τετραετή θητεία του στην προεδρία το διάστημα 2008-12.

Στην ομιλία του την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να ενισχυθούν οι εξουσίες του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβουλίου. Πρότεινε επίσης την καθιέρωση πλαφόν μέχρι δύο προεδρικές θητείες για κάθε πρόσωπο, αποδυναμώνοντας έτσι τον διάδοχό του.

Με την κίνηση αυτή ο Πούτιν εκτιμάται ότι δημιουργεί για τον εαυτό του μια νέα θέση εξουσίας για την εποχή μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του το 2024.

Όπως δήλωσε ο Μεντβέντεφ ανακοινώνοντας την παραίτησή του, «είναι προφανές σε αυτό το πλαίσιο ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπει να παράσχουμε στον πρόεδρο της χώρας μας τη δυνατότητα να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι είναι σωστό να παραιτηθεί η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της σύμφωνα με το Άρθρο 117 του Συντάγματος».

Όπως σχολίασε στην Washington Post η Τατιάνα Στανοβάγια, επικεφαλής του think tank R.Politik, o Πούτιν θα θέλει να έχει κάποιο πλεονέκτημα, κάποιον μηχανισμό να ελέγχει και να αναμειγνύεται σε περίπτωση που ο διάδοχος του κάνει λάθη ή έχει κάποιες διαφωνίες μαζί του».