Τα Σκόπια προς τις κάλπες: Ο Μίτσκοσκι βάζει μπροστά την οικονομία και ο Ζάεφ καταγγέλλει τις ελίτ των Σκοπίων - Free Sunday
Τα Σκόπια προς τις κάλπες: Ο Μίτσκοσκι βάζει μπροστά την οικονομία και ο Ζάεφ καταγγέλλει τις ελίτ των Σκοπίων
Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων της Β.Μακεδονίας, ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ και ο κεντροδεξιός, Χριστιάν Μιτσκόσκι

Τα Σκόπια προς τις κάλπες: Ο Μίτσκοσκι βάζει μπροστά την οικονομία και ο Ζάεφ καταγγέλλει τις ελίτ των Σκοπίων

Στις κάλπες κάτω από έκτακτες συνθήκες και με υπηρεσιακή κυβέρνηση οδεύει για δεύτερη φορά μέσα σε τριάμισι χρόνια η Βόρεια Μακεδονία, εντείνοντας τις ανησυχίες για αστάθεια, τις οποίες προκαλεί η προφανής ανωριμότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας που σε έναν χρόνο κλείνει τρεις δεκαετίες ανεξαρτησίας.

Ο εκλεγμένος σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μετά την αποτυχία του να πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., παραιτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου και παρέδωσε σε μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, όπως ακριβώς είχε συμβεί στις 16 Ιανουαρίου του 2016 με τον κεντροδεξιό Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος είχε αποτύχει να διαχειριστεί τις καταγγελίες για διαφθορά και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

 

Οι στόχοι του Ζάεφ

Στην προεκλογική εκστρατεία που άρχισε ήδη βασική επιδίωξη του κ. Ζάεφ είναι να μην αποκτήσει αυτοδυναμία ο αντίπαλός του, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχεια του κυβερνητικού συνασπισμού τον οποίο έφτιαξε μετά τις προηγούμενες εκλογές με κάποια από τα αλβανικά κόμματα, παρά το γεγονός ότι το VMRO-DPMNE ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Στην κατεύθυνση αυτή, χρησιμοποιεί τα διεθνή ερείσματα που απέκτησε μέσα από τη Συμφωνία των Πρεσπών και προσπαθεί να δημιουργήσει στο εκλογικό σώμα την εντύπωση ότι μόνο με αυτόν η χώρα θα ακολουθήσει την πορεία της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Ο κ. Ζάεφ προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι μόνο αυτός μπορεί να εγγυηθεί την πορεία προς την Ε.Ε., η οποία μπλόκαρε μετά το γαλλικό βέτο στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Το θέμα επανέφερε η κροατική προεδρία στην Ε.Ε. και συμμερίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε δημόσια τον Πρόεδρο Μακρόν να αποσύρει το βέτο, κάτι που διαρρέεται ότι δεν αποκλείεται.

«Το βασικό μας κίνητρο είναι στην Ε.Ε., η οποία δεν έχει καμία εναλλακτική, και οτιδήποτε εξαρτάται από εμάς θα γίνει όπως ήταν πριν» δήλωσε ο κ. Ζάεφ μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον επίτροπο για τη διεύρυνση, Όλιβερ Βάρελι.

 

Η Βρετανίδα πρέσβης υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Όμως η αγωνία του κ. Ζάεφ να εντάξει στην προεκλογική του στρατηγική τη στροφή της Ευρώπης είναι ορισμένες φορές παραπάνω από εμφανής και αγγίζει τα όρια της γραφικότητας, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία και στενός συνεργάτης του, Όλιβερ Σπάσοφσκι, με την πρέσβη της Βρετανίας στα Σκόπια, Ρέιτσελ Γκάλογουεϊ, την οποία, λίγο μετά την οριστικοποίηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., κυβερνητικές διαρροές στα Σκόπια εμφάνισαν να δηλώνει πως «οι ανακοινώσεις ότι η Ε.Ε. θα υιοθετήσει πολύ σύντομα μια νέα μεθοδολογία για τη διεύρυνση είναι πολύ ενθαρρυντικές».

Σύμφωνα με τις διαρροές, η Γκάλογουεϊ είπε πως ελπίζει ότι «η Μακεδονία θα αρχίσει μετά τις διαπραγματεύσεις ως μια νέα σημαντική φάση στον δρόμο να γίνει μέλος της Ε.Ε.».

«Τόνισα ότι η Βόρεια Μακεδονία παραμένει σε καλό δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση και όλα τα κόμματα στην κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να κρατήσουν τη χώρα στο σωστό μονοπάτι» σχολίασε η πρέσβης για τη συνάντηση με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Twitter.

 

Οι επιδιώξεις του Μίτσκοσκι

Ο κύριος αντίπαλος του Ζάεφ, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συμμερίζεται απόλυτα τον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε., την καθυστέρηση στην οποία αποδίδει στη διαφθορά και στην εγκληματικότητα, έννοιες που ταυτίζει με τους Σοσιαλδημοκράτες, όπως ακριβώς έκαναν αυτοί με τον αυτοεξόριστο στην Ουγγαρία προκάτοχό του στην ηγεσία του κόμματος, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σύμφωνα με τον κ. Μίτσκοσκι, η κυβέρνηση απέτυχε στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην Ε.Ε. και το πρόβλημα-κλειδί είναι το έγκλημα και η διαφθορά, ενώ ισχυρίζεται ότι το κόμμα του «έχει σχέδιο και όραμα για fast-track πορεία της χώρας προς την ένταξη στην Ε.Ε.».

 

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Μίτσκοσκι επιδιώκει να καθησυχάσει τους διεθνείς παράγοντες, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αναστατώσει τις σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, που έχουν εξομαλυνθεί, χωρίς παράλληλα να διαψεύσει τις προσδοκίες των οπαδών του κόμματος για ανατροπή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ακύρωση της οποίας δείχνει να έχει αφαιρέσει από το λεξιλόγιό του.

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι αν έχουμε τα 2/3 των βουλευτών, είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε ένα βήμα προς τα πίσω αναφορικά με τη Συμφωνία της Πρέσπας» απάντησε ο κ. Μίτσκοσκι όταν σε συνέντευξή του ερωτήθηκε αν η χώρα θα ήταν σε κατάσταση να αλλάξει τη Συμφωνία της Πρέσπας αν το VMRO-DPMNE κέρδιζε τα 2/3 της Βουλής.

Αυτό, υπενθυμίζουν αναλυτές στα Σκόπια, δεν συνέβη παρά μόνο μία φορά, και αυτή οριακά, στις εκλογές του 1994, που η αντιπολίτευση απείχε από τη διαδικασία.

 

Τα σκάνδαλα και η οικονομία

Ο Μίτσκοσκι επιμένει να ρίχνει το βάρος στα θέματα των σκανδάλων, κάνοντας λόγο για πολλά άλυτα σκάνδαλα διαφθοράς.

Ανάμεσα σε αυτά, τις τελευταίες μέρες, τα φιλικά προς το VMRO-DPMNE μέσα ενημέρωσης ανέδειξαν την ανάθεση από την υπουργό Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, σε εταιρεία του επιχειρηματία πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, της κάλυψης των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων σε ηλεκτρισμό έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

Όμως η συγκεκριμένη εταιρεία που ανέλαβε την προμήθεια είναι η EDS, την οποία ο κ. Ανγκιούσεφ πούλησε στη ΔΕΗ λίγο πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τον Απρίλιο του 2018, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

«Η εταιρεία στην οποία αναφέρεστε και κακοπροαίρετα βάλατε με τον τρόπο που θέλατε δεν ανήκει στον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Κότσο Ανγκιούσεφ» ανέφερε η απάντηση της Σεκερίνσκα, η οποία όμως απέφυγε να πει ότι η εταιρεία ανήκει στη ΔΕΗ και περιορίστηκε να παραπέμψει στο Κεντρικό Αρχείο για την ιδιοκτησία της.

Αλλά και τα μέσα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατέγραψαν μελοδραματικές στιγμές με στρατιώτες που ζέσταιναν τους θαλάμους τους με συσκευές από τα σπίτια τους, απέφυγαν να αναφερθούν στην Ελλάδα.

Ο Μίτσκοσκι αποφεύγει να εμπλακεί στη συζήτηση περί συγκεκριμένων σκανδάλων, ενώ προσπαθεί να αναγάγει σε κύριο θέμα την οικονομία και δεσμεύεται ότι προτεραιότητα του κόμματός του θα είναι οι υψηλότεροι μισθοί και συντάξεις.

«Την πρώτη μέρα που το VMRO-DPMNE θα έρθει στην εξουσία, θα φέρει πίσω τη λύση που είχαμε και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες συντάξεις» είπε ο αρχηγός του κόμματος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η δική του λύση θα ανεβάσει τις συντάξεις 1.200-1.500 ντέναρ (20-25 ευρώ), ενώ ο αντίπαλός του υπόσχεται ότι θα τις ανεβάσει 700-900 ντέναρ (11-15 ευρώ).

Ο κ. Μίτσκοσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει τρύπα στον προϋπολογισμό και ότι δίνει λάθος στοιχεία για επενδύσεις, ενώ προέβλεψε ότι, εξαιτίας όσων έκανε, η κυβέρνηση θα χάσει τις εκλογές και οι πολίτες θα την τιμωρήσουν.

Την ίδια ώρα ο κ. Ζάεφ έκλεινε την πρώτη φάση της προεκλογικής του εκστρατείας καταγγέλλοντας τις ελίτ. «Οι κάτοικοι των Σκοπίων δεν με συμπαθούν, επειδή με θεωρούν αγρότη από τη Στρούμνιτσα» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου έχασε τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα.