Ποσειδώνας: Το ρωσικό όπλο που σχεδιάστηκε για πυρηνικό τσουνάμι - Free Sunday
Ποσειδώνας: Το ρωσικό όπλο που σχεδιάστηκε για πυρηνικό τσουνάμι
Το όπλο φέρεται να έχει διπλάσια ισχύ σε σχέση με την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε ποτέ Εικόνα αρχείου

Ποσειδώνας: Το ρωσικό όπλο που σχεδιάστηκε για πυρηνικό τσουνάμι

Πολλά παραμένουν άγνωστα για αυτό το όπλο που παρουσίασε πρόπερσι ο Πούτιν. Από αυτά που γνωρίζουμε, όμως, είναι σαφές πως πρόκειται για τέρας.

Ο Ποσειδώνας (Посейдон), γνωστός στο ΝΑΤΟ με την ονομασία Κanyon, είναι μια γιγάντια τορπίλη που κινείται με πυρηνικό κινητήρα και μπορεί να φέρει πυρηνική γόμωση με ισχύ που φέρεται να φτάνει τους 100 μεγατόνους.

Συγκριτικά, το ισχυρότερο πυρηνικό όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ, η σοβιετική βόμβα «Τσάρος» του Ψυχρού Πολέμου, είχε ισχύ 50 μεγατόνων TNT, και αποδείχθηκε τόσο καταστροφική ώστε η ΕΣΣΔ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην παραγωγή της.

Η πυρηνοκίνητη τορπίλη, σχεδιασμένη να εκτοξεύεται από πυρηνικά υποβρύχια των ρωσικών στόλων τη Βόρειας Θάλασσας και του Ειρηνικού, είναι μια από τις λύσεις που αναπτύσσει η Ρωσία προκειμένου να παρακάμπτει τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.


Βίντεο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας από δοκιμαστική εκτόξευση του Ποσειδώνα 

Κινούμενη με ταχύτητα έως 100 χιλιομέτρων την ώρα μέχρι να πλησιάσει τον στόχο, σε αποστάσεις έως και 10.000 χιλιόμετρα μακριά, σχεδόν στην άλλη άκρη του κόσμου, η τορπίλη θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς αεροπλανοφόρα και τα συνοδά πλοία τους.

Μια δεύτερη βερσιόν του υπερόπλου σχεδιάστηκε για την καταστροφή ολόκληρων πόλεων με πυρηνική «βόμβα κοβαλτίου», η οποία θα προκαλούσε τσουνάμι και θα μόλυνε με ραδιενέργεια τις ακτές σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Με τόση καταστροφική ισχύ, ο Ποσειδώνας, γνωστός και με την ρωσική κωδική ονομασία Status-6, είναι όπλο έσχατης ανάγκης σε περίπτωση πυρηνικής σύρραξης.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η πρώτη δοκιμή του Status-6 πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στον Αρκτικό Ωκεανό με το υποβρύχιο B-90 Sarov.

Τον Μάρτιο του 2018, η τορπίλη παρουσιάστηκε από τον Ρώσο πρόεδρος Πούτιν ως ένα από τα έξι νέα στρατηγικά όπλα του, μεταξύ των οποίων και ο υπέρ-υπερηχητικός πύραυλος κρουζ Avangard, ο οποίος μπορεί δυνητικά να πλήξει οποιοδήποτε σημείο του κόσμου σε διάστημα μιας ώρας.

Και πέρυσι τον Ιανουάριο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει τουλάχιστον 30 τορπίλες «Ποσειδώνας», με τις οποίες θα εξοπλιστούν δύο υποβρύχια στη Βόρεια Θάλασσα και άλλα δύο στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα πάντως με στρατιωτικούς αναλυτές στη Δύση, η Ρωσία πιθανώς αναπτύσσει και μια διαφορετική βερσιόν του Status-6, η οποία θα μπορεί να περιμένει στον βυθό επ’ αόριστον, για να ενεργοποιηθεί αν και όποτε χρειαστεί.