Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού κινητοποιεί επειγόντως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - Free Sunday
Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού κινητοποιεί επειγόντως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού κινητοποιεί επειγόντως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί αύριο Τετάρτη, στη Γενεύη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για τον νέο κοροναϊό, που εξαπλώνεται στην Κίνα και έχει εμφανιστεί σε άλλες τρεις ασιατικές χώρες, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία αλλά και στην Αυστραλία.

Οι υπεύθυνοι (ΠΟΥ) φοβούνται ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλον τον κόσμο λόγω της καθημερινής διασύνδεσης των κρατών με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και άλλα μεταφορικά μέσα και εξετάζεται η προοπτική να κηρυχθεί «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας» -ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών.

Προτεραιότητα είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών, είπε ο πρόεδρος Σι Τζιπινγκ καθώς στην Κίνα εκτός από τους τέσσερις θανάτους, εκατοντάδες είναι οι ασθενείς, ιδιαίτερα στην πόλη Βουχάν, όπου φαίνεται πως ξεκίνησε η εξάπλωση της νέας ασθένειας.

Ο νέος κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες κινεζικές πόλεις, περιλαμβανομένων της πρωτεύουσας Πεκίνου και της Σανγκάης, όπως έγινε γνωστό από τις κινεζικές αρχές, οι οποίες επιβεβαώσαν συνολικά 217 νέα κρούσματα στην χώρα ως τις 06:00 μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν, 169  νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε επίσημα σήμερα ότι ο κοροναϊός, ο οποίος προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον επίσημο λογαριασμό της στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo εξάλλου η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν γνωστοποίησε ότι 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών διαγνώστηκε ότι έχουν πνευμονία και υπάρχει άλλο ένα πιθανό κρούσμα. Από τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας άνδρας που επέστρεψε από την Κίνα, οπου είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, εμφανίζει τα συμπτώματα ενός μυστηριώδους νέου κοροναϊού — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) — που πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον στην Αυστραλία, μετέδωσε σήμερα το αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.