Ξεκινά η δίκη για την καθαίρεση Τραμπ με διχασμένη τη κοινή γνώμη - Free Sunday
Ξεκινά η δίκη για την καθαίρεση Τραμπ με διχασμένη τη κοινή γνώμη

Ξεκινά η δίκη για την καθαίρεση Τραμπ με διχασμένη τη κοινή γνώμη

Ξεκινά στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), σήμερα Τρίτη, στη Γερουσία των ΗΠΑ υπό την προεδρία του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, η δίκη για την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το CNN από τις 16 μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου, το 51% των ερωτηθέντων επιθυμούν η Γερουσία να καταδικάσει τον Τραμπ στο πλαίσιο των κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, καθαιρώντας τον από το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, ενώ το 45% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θέλουν να δουν τον Αμερικανό πρόεδρο να καθαιρείται από το προεδρικό αξίωμα.

Ο πρόεδρος Τραμπ αναχώρησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ για το Νταβός, όπου και θα λάβει μέρος στις εργασίες του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.Καθώς οι δικηγόροι του προετοίμαζαν την υπεράσπισή του, ο ίδιος σχολίαζε, σε συζητήσεις με φίλους του, τη διαδικασία της δίκης, ενώ προχώρησε και σε φραστικές επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών μέσω αναρτήσεων στο Twitter, σχετικά με την πρόθεσή τους να υπάρξουν καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της διαδικασίας.Οι δικηγόροι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν χθες Δευτέρα από τη Γερουσία «να τον αθωώσει αμέσως», μία ημέρα πριν την έναρξη της ιστορικής του δίκης που ίσως οδηγήσει στην καθαίρεσή του.

Η νομική ομάδα του Τραμπ υπέβαλε χθες στη Γερουσία τα βασικά της επιχειρήματα προς υπεράσπιση του Αμερικανού προέδρου. Πρόκειται για κείμενο 110 σελίδων στο οποίο οι δικηγόροι του τονίζουν ότι ο Τραμπ «δεν έκανε τίποτε κακό», ενώ χαρακτηρίζουν την παραπομπή του «επικίνδυνη διαστρέβλωση του Συντάγματος».

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που παραπέμπεται σε δίκη μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1868 και τον Μπιλ Κλίντον το 1999.Οι Ρεπουμπλικάνοι υπέβαλαν αίτημα χθες στη Γερουσία με το οποίο προτείνουν 12ωρες καθημερινές συνεδριάσεις για τη δίκη.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ πρότεινε η κάθε πλευρά να έχει στη διάθεσή της 24 ώρες σε διάστημα δύο ημερών για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τετάρτη στις 13:00 τοπική ώρα και κάθε ημέρα θα ολοκληρώνεται μετά τα μεσάνυκτα.

Οι Δημοκρατικοί αμέσως αντέδρασαν με οργή, χαρακτηρίζοντας την πρόταση «πραγματική εθνική ντροπή», αλλά η Γερουσία μάλλον θα υπερψηφίσει την πρόταση ΜακΚόνελ, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να θέσει και το ζήτημα των μαρτύρων.

Οι Δημοκρατικοί ζητούν να κληθούν να καταθέσουν τέσσερα πρόσωπα –κλειδί, ανάμεσά τους ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.Αλλά για να το πετύχουν αυτό πρέπει υποβάλουν αίτημα στη Γερουσία η οποία στη συνέχεια πρέπει να το εγκρίνει με ψηφοφορία. Με δεδομένο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν 53 από τις 100 έδρες οι Δημοκρατικοί είναι απίθανο να κερδίζουν στις ψηφοφορίες αυτές.