Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό - Free Sunday
Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον ιό

Σε εννέα ανέρχονται τα θύματα που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, όπου συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 400 κρούσματα σε 13 επαρχίες της χώρας, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές

Πρόκειται για νέο στέλεχος της οικογένειας των κοροναϊών, στην οποία ανήκει επίσης αυτό που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ), το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο όταν ξέσπασε επιδημία επίσης στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας είπε ότι ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα».

Το επίκεντρο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι η πόλη Βουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, στα κεντροανατολικά της Κίνας και οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν αυτή την εβδομάδα των κινεζικών διακοπών. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων ενώ παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς διαπιστώθηκε ότι από τον ιό μολύνθηκαν γιατροί και νοσοκόμες.

Ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, σε ερώτηση για το πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός, απάντησε ότι η επιστημονική έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) συνεδριάζει εκτάκτως για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

Εντωμεταξύ, το πρώτο κρούσμα του ιού εκτός Ασίας καταγράφηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα κοντά στο Σιάτλ.

Πρόκειται για ένα 30χρονο άντρα από την Ουάσιγκτον, που επέστρεψε την προηγούμενη εβδομάδα από την πόλη Βουχάν της Κίνας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Παρουσίασε συμπτώματα της νόσου (βήχα και πυρετό) και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από το νέο κοροναϊό. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία. Όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός οργανισμός αναμένονται περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ.

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν, επίσης, εντοπιστεί σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν και Μακάο.

Στην Ταϋλάνδη έχουν επιβεβαιωθεί, προς το παρόν, τέσσερα κρούσματα. Στις υπόλοιπες χώρες έχει εντοπιστεί από ένα κρούσμα. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για άτομα που βρέθηκαν στην πόλη Βουχάν.

Η Βόρεια Κορέα έκλεισε τα σύνορά της και ανακοίνωσε ότι δε θα δέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό.

Καθησυχαστικός είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα, αφού με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα κρίνει ότι «ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός» και ότι «ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV»