Κινεζικές πόλεις σε καραντίνα για την επιδημία του κοροναϊού - Free Sunday
Κινεζικές πόλεις σε καραντίνα για την επιδημία του κοροναϊού
Φρουροί που φορούν μάσκες έχουν αποκλείσει την είσοδο σιδηροδρομικού σταθμού στο Ουχάν Weibo

Κινεζικές πόλεις σε καραντίνα για την επιδημία του κοροναϊού

Μια δεύτερη μεγαλούπολη της ανατολικής Κίνας πρόκειται να αποκλειστεί από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, καθώς το Πεκίνο πασχίζει να ανακόψει την επιδημία πνευμονίας του κοροναϊού 2019-nCoV.

Αεροπλάνα και τρένα θα σταματήσουν από το βράδυ να εξυπηρετούν την πόλη Χουαγκάγκ, κοντά στην πόλη Ουχάν, η οποία τέθηκε πρώτη σε καραντίνα ως επίκεντρο της επιδημίας.

Σε τρεις άλλες πόλεις της επαρχίας Χουπέι, το Ετσού, το Σιαντάο και το Τσίπι, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί πρόκειται να κλείσουν, ενώ κλειστή για το κοινό είναι πλέον και η Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.

«Από ό,τι γνωρίζω, ο αποκλεισμός μιας πόλης 11 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πρωτοφανής στην επιστήμη» σχολίασε στο Associated Press ο Γκάουντεν Γκάλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφερόμενος στην περίπτωση του Ουχάν.

Έπειτα από έκτατη συνεδρίασή του στην έδρα του στη Γενεύη, ο ΠΟΥ αποφάσισε να μην κηρύξει προς το παρόν «παγκόσμια επείγουσα κατάσταση», μέχρι να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα.

Η Κίνα ωστόσο προχωρά σε πρωτοφανή μέτρα, θέλοντας να αποφύγει τις διεθνείς επικρίσεις που είχε δεχτεί για τον χειρισμό της κρίσης του SARS τη δεκαετία του 2000.

Το κινεζικό σχέδιο καραντίνας προβλέπει επίσης ολική αναστολή των συγκοινωνιών και στις δύο πόλεις, ενώ οι Αρχές αποθαρρύνουν τους κατοίκους από το να εγκαταλείψουν την περιοχή και να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua, παραστάσεις και εκδηλώσεις ακυρώνονται στο Ουχάν και το Χουαγκάγκ, ενώ σύμφωνα με άλλα μέσα τα ράφια των σουπερμάρκετ έχουν αδειάσει καθώς ο φόβος καταλαμβάνει τον πληθυσμό.

Οι ιός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 17 άτομα σε σύνολο περίπου 600 κρουσμάτων, από τα οποία αρκετά αναφέρθηκαν σε άλλες χώρες της Ασίας. Ένα κρούσμα έχει επιβεβαιωθεί στις ΗΠΑ και ένα ακόμα αναφέρθηκε την Πέμπτη στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο, η οποία βασίζεται σε μοντέλα της πιθανής εξάπλωσης του ιού, υπολογίζει ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να ανέρχεται στις 4.000.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό

Ο 2019-nCoV πιστεύεται ότι προήλθε από την αγορά ψαρικών του Ουχάν, όπου πωλούνται και αρκετά ζώα και πραγματοποιούνταν «παράνομες» συναλλαγές, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Γενετική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιθεώρηση Journal of Medical Virology καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη φυσική δεξαμενή του ιού είναι τα φίδια.

Ο ιός ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών, εκ των οποίων η πλειονότητα μολύνει ζώα. Μεταξύ των κοροναϊών που έχουν προκαλέσει γνωστά κρούσματα σε ανθρώπους, ο νέος ιός είναι περισσότερο συγγενικός με τον ιό του SARS.

Περίπου 8.000 άνθρωποι μολύνθηκαν και περίπου 800 υπέκυψαν στην επιδημία SARS που ξέσπασε στην Κίνα το 2002. Το Πεκίνο είχε κατηγορηθεί τότε για απόπειρα συγκάλυψης που διευκόλυνε τη διάδοση του ιού στα αρχικά στάδια της επιδημίας.

Αυτή τη φορά η Κίνα διαβεβαιώνει ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με διαφάνεια. Την Πέμπτη, η Εθνική Επιτροπή Υγείας δημοσιοποίησε στοιχεία για τους 17 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι. Το νεότερο θύμα ήταν 48 ετών, αλλά η πλειονότητα ήταν ηλικιωμένοι με χρόνια νοσήματα.