Η Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για Λιβύη και Ιράκ - Free Sunday
Η Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για Λιβύη και Ιράκ

Η Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη για Λιβύη και Ιράκ

Συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών με στόχο την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη, όπου επικρατεί χαοτική κατάσταση από το 2011.

Η Μέρκελ και ο Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τις συρράξεις στη Λιβύη και τη Συρία, την κρίση στο Ιράκ και για τις εντάσεις με το Ιράν.

«Η Τουρκία συνεχίζει να βρίσκεται στο μέσον μιας κρίσης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λήψη μέτρων για να τερματιστεί η εκστρατεία καταστολής πρέπει να είναι στην καρδιά των συζητήσεων ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρόεδρο», δήλωσε ο Άντριου Γκάρντνερ, ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από την τουρκική πλευρά για την έκθεση της νομικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών».