Οι ΗΠΑ πιέζουν Σερβία και Κόσοβο για άμεση επανέναρξη του διαλόγου - Free Sunday
Οι ΗΠΑ πιέζουν Σερβία και Κόσοβο για άμεση επανέναρξη του διαλόγου

Οι ΗΠΑ πιέζουν Σερβία και Κόσοβο για άμεση επανέναρξη του διαλόγου

«Θετική ενέργεια και στις δύο πλευρές», διαπιστώνει ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για το Κόσοβο, πρέσβης Ρίτσαρντ Γκρένελ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κατά την άφιξη στο Βελιγράδι, από την Πρίστινα, όπου είχε επαφές με την ηγεσία του Κοσόβου.

«Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε τον χρόνο μας», δήλωσε ο κ.Γκρένελ, ο οποίος επισήμανε ότι ο πρόεδρος Τράμπ δεν προτίθεται να συνεχίσει «την μεσολάβηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν σημειωθεί πρόοδος».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζήτησε στην Πρίστινα την άμεση άρση των δασμών για τα σερβικά προϊόντα που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Χαραντινάι.

Ο κ.Γκρένελ, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο λύσης και ότι «οι δύο πλευρές μόνες τους θα πρέπει βρουν τη λύση που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ξεκίνησε το 2013 υπό την αιγίδα της ΕΕ αλλά διακόπηκε πριν από 14 μήνες, όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα προϊόντα από την Σερβία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις των δύο πλευρών.