Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Τα μπισκότα ψήθηκαν αλλά κανείς δεν τα δοκίμασε - Free Sunday
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Τα μπισκότα ψήθηκαν αλλά κανείς δεν τα δοκίμασε
Οι αστροναύτες Λούκα Παρμιτάνο και Κριστίνα Κοχ παρουσιάζουν με καμάρι ένα από τα σφραγισμένα μπισκότα τους © Christina Koch/Twitter

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Τα μπισκότα ψήθηκαν αλλά κανείς δεν τα δοκίμασε

Πιθανότατα πρόκειται για το ακριβότερο πείραμα μαγειρικής στην ανθρώπινη ιστορία: οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού δοκίμασαν τον νέο τους φούρνο ψήνοντας μπισκότα, τα οποία όμως περιμένουν εδώ και εβδομάδες μέχρι κάποιος να τα δοκιμάσει.

Ο «πρώτος φούρνος που σχεδιάστηκε να λειτουργεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας» εκτοξεύτηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στο πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Zero G Kitchen περιγράφει το μηχάνημα ως «μονωμένο δοχείο σε κυλινδρικό σχήμα, σχεδιασμένο για το ψήσιμο δειγμάτων φαγηγού σε περιβάλλον μικροβαρύτητας».

Η NASA παρήγγειλε το πρωτότυπο προκειμένου να πειραματιστεί με νέες τεχνικές μαγειρικής για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

IMG 0512 JPG
Μπορεί να μοιάζει με κάνιστρο για πυρηνικά απόβλητα, είναι όμως ο πρώτος διαστημικός φούρνος (Zero G Kitchen)

Συνολικά πέντε μπισκότα φουρνίστηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου από τον Ιταλό αστροναύτη Λούκα Παρμιτάνο και την Αμερικανίδα συνάδελφό του Κριστίνα Κοχ. Τοθετημένα σε ξεχωριστή συσκευασία το καθένα, τρία από τα κουλουράκια μεταφέρθηκαν πίσω στη Γη στις 7 Ιανουαρίου και ακόμα περιμένουν να δοκιμαστούν.

Όπως εξήγησε στο BBC εκπρόσωπος της Double Tree, της εταιρείας που παρείχε το ζυμάρι, τα μπισκότα «θα υποβληθούν σύντομα σε περαιτέρω δοκιμές από επαγγελματίες της επιστήμης των τροφίμων προκειμένου να προσδιοριστούν τα τελικά αποτελέσματα του πειράματος».

Ουσιαστικά, κάποιος ειδικός θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα του εάν τα κουλουράκια είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Τα πειράματα σε τροχιά έδειξαν εξάλλου ότι το φούρνισμα σε συνθήκες μικροβαρύτητας δεν είναι απλή υπόθεση. Στην Γη, τα μπισκότα ψήνονται μέσα σε 20 λεπτά σε θερμοκρασία 150 βαθμών. Στο διάστημα όμως διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη ώρα.

Το πρώτο μπισκότο έμεινε στον φούρνο 25 λεπτά αλλά βγήκε άψητο. Το δεύτερο ψήθηκε για 75 λεπτά και γέμισε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το λαχταριστό άρωμά του. Ακόμα καλύτερα όμως ήταν το τέταρτο και το πέμπτο μπισκότο, τα οποία ψήθηκαν για 120 ή 130 λεπτά και μετά αφέθηκαν να κρυώσουν για 10 ή 25 λεπτά.

Οι αστροναύτες έκριναν το αποτέλεσμα ικανοποιητικό, τουλάχιστον στο μάτι και στη μύτη, δεν έχουν όμως την άδεια να δοκιμάσουν τα δύο μπισκότα που απέμειναν.

Προς το παρόν, θα μείνουν με την όρεξη.