«Πρωτοφανή» σμήνη ακρίδων απειλούν με λιμό την Ανατολική Αφρική - Free Sunday
«Πρωτοφανή» σμήνη ακρίδων απειλούν με λιμό την Ανατολική Αφρική

«Πρωτοφανή» σμήνη ακρίδων απειλούν με λιμό την Ανατολική Αφρική

Σμήνη ακρίδων που έχουν φτάσει σε «πρωτοφανή» μεγέθη έχουν εισβάλλει στην Αιθιοπία, τη Σομαλία και την Κένυα και απειλούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες της ευρύτερης Ανατολικής Αφρικής, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

«Έχει εξελιχθεί σε κατάσταση διεθνών διαστάσεων που απειλεί τη διατροφική ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO Κιου Ντονκιού.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών «έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού, υπό το πρίσμα όμως της κλίμακας της απειλής, απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση από τη διεθνή κοινότητα» επισήμανε ο επικεφαλής του οργανισμού, ο οποίος ζητά τώρα κονδύλια 70 εκατ. δολαρίων.

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων εβδομάδων ευνόησαν την ταχεία αναπαραγωγή των εντόμων, τα οποία «θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 500 φορές μέχρι τον Ιούνιο. Σμήνη εκατοντάδων εκατομμυρίων ατόμων διανύουν απόσταση 150 χιλιομέτρων την ώρα καταβροχθίζοντας κάθε είδους βλάστηση στο πέρασμά τους. Κάθε ακρίδα εκτιμάται ότι καταναλώνει το βάρος της σε τροφή κάθε μέρα, περίπου δύο γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον FAO, τα φετινά σμήνη στην Αιθιοπία και τη Σομαλία είναι τα μεγαλύτερα των τελευταίων 25 ετών, ενώ η Κένια δεν έχει ξαναζήσει τέτοια κατάσταση εδώ και 75 χρόνια.

Κίνδυνο διατρέχουν επίσης το Νότιο Σουδάν και η Ουγκάντα, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί.

Σε αυτή τη φάση της κρίσης, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι οι αεροψεκασμοί με εντομοκτόνα, λέει ο FAO.

Προβλήματα ίσως εμφανιστούν φέτος και στην Ασία. Σμήνη ακρίδων παραμένουν από τον Ιούνιο του 2019 σε Ινδία, Ιράν και Πακιστάν. Στο νότιο Ιράν, οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων ευνόησαν την αναπαραγωγή των ακρίδων, οι οποίες δεν αποκλείεται να σχηματίσουν σμήνη την άνοιξη.

Αυξημένος ρυθμός αναπαραγωγής καταγράφεται επίσης στην Αίγυπτο, την Ερυθραία, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη.