Στους 22 ήδη οι νεκροί και πάνω από 1000 τραυματίες από τον σεισμό στην Τουρκία - Free Sunday
Στους 22 ήδη οι νεκροί και πάνω από 1000 τραυματίες από τον σεισμό στην Τουρκία

Στους 22 ήδη οι νεκροί και πάνω από 1000 τραυματίες από τον σεισμό στην Τουρκία

Στους 22 είχαν φτάσει το πρωί του Σαββάτου, οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών που έπληξε το βράδυ χθες Παρασκευή, την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τουρκικών αρχών, οι οποίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 1000 τραυματίες και 30 εγκλωβισμενους μόνο στην επαρχία Ελαζιγ.

Ο σεισμός, μεγέθους 6,8 βαθμών, έπληξε την επαρχία που απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως όλοι οι αρμόδιοι φορές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών στις πληγείσες περιοχές ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν "επιπέδου 3", με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά δήλωσε ότι δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ελαζίγ και πέντε ακόμη στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος.

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες ενώ στον Λίβανο οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρει ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό για τον αποψινό καταστροφικό σεισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εφόσον ζητηθεί.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία και ότι θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις πρωινές ώρες.