Η Κίνα κλείνει επ' αόριστο σχολεία και πανεπιστήμια- Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ - Free Sunday
Η Κίνα κλείνει επ' αόριστο σχολεία και πανεπιστήμια- Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Η Κίνα κλείνει επ' αόριστο σχολεία και πανεπιστήμια- Ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ

Στα 106 ανέβασε ο τελευταίος απολογισμός των κινεζικών υγειονομικών αρχών τα θύματα της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του οποίου ανέρχονται σε 1.300.

Στο επίκεντρο της επιδημίας, την επαρχία Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, καταγράφηκαν 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι αναβάλλεται επ' αόριστο η έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα - σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, ανέφερε το υπουργείο σε εγκύκλιό του, χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση.

Η Εθνική Αρχή Μετανάστευσης της Κίνας προέτρεψε εξάλλου από την πλευρά της σήμερα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WeChat τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλλουν ταξίδια που προγραμματίζουν στο εξωτερικό, γενικά να μειώσουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε το μέγεθος της απειλής από τον νέο κοροναϊό, σε «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο από «μέτριο», αποδίδοντας τις μέχρι σήμερα αναφορές του σε «λάθος στη διατύπωση».
«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος.

Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

Το Υπ.Εξωτερικών των ΗΠΑ, προειδοποίησε τους Αμερικανούς υπηκόους να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα και ιδιαιτέρως στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του θανατηφόρα νέου κοροναϊού.
Στην ανακοίνωση οι ταξιδιώτες προειδοποιούνται να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο η κινεζική κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις «με μικρή ή με καμία προειδοποίηση».
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη αποφασίσει την αποχώρηση όλου του μη αναγκαίου αμερικανικού προσωπικού και μελών των οικογενειών τους από την επαρχία, σημειώνοντας πως «έχει περιορισμένη δυνατότητα να παράσχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» στους πολίτες της εκεί.