Συναγερμός στις παλαιστινιακές οργανώσεις ενόψει ανακοινώσεων Τραμπ - Free Sunday
Συναγερμός στις παλαιστινιακές οργανώσεις ενόψει ανακοινώσεων Τραμπ
Τραμπ και Αμπάς σε παλαιότερη συνάντηση. Το χάσμα μεταξύ τους μεγαλώνει. The White House

Συναγερμός στις παλαιστινιακές οργανώσεις ενόψει ανακοινώσεων Τραμπ

Λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοινώσει το σχέδιό του για τη Μέση Ανατολή, με το οποίο φέρεται να αποκλίνει από την μέχρι σήμερα πολιτική των ΗΠΑ, και να αναγνωρίζει τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, η παλαιστινιακή κυβέρνηση και το αντίπαλο κίνημα της Χαμάς συνεδριάζουν εκτάκτως σε μια προσπάθεια να μπλοκάρουν το σχέδιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δέχτηκε τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντς, αναμένεται να παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή στις 19:00 ώρα Ελλάδας, αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, το σχέδιο Τραμπ περιλαμβάνει την επίσημη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αλλά την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της κοιλάδας του Ιορδάνη.

«Καλέσαμε τη Χαμάς στην έκτακτη συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας και θα είναι παρόντες», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος  Αζάμ αλ Άχμεντ.

Στέλεχος της Χαμάς, ο Νάσερ αλ ντιν αλ Σάαρ, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της οργάνωσης στη συνεδρίαση.

Οι Παλαιστίνιοι κάλεσαν τη Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει το αμερικανικό σχέδιο, το οποίο ο Αμπάς έχει αρνηθεί να συζητήσει με τον Τραμπ, καθώς το θεωρεί πολύ ευνοϊκό για το Ισραήλ.

«Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με τους Αμερικάνους αν δεν αναγνωρίσουν τη λύση των δύο κρατών» δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες αναμένεται να έχουν συνομιλίες και με εκπροσώπους των αραβικών χωρών προκειμένου να συντονίσουν την αντίδρασή τους στο αμερικανικό σχέδιο.

Διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στη Ναμπλούς και τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.