Βρετανία και ΕΕ αψηφούν τον Τραμπ στην υπόθεση της Huawei - Free Sunday
Βρετανία και ΕΕ αψηφούν τον Τραμπ στην υπόθεση της Huawei
H κινεζική εταιρεία είναι μακράν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού 5G

Βρετανία και ΕΕ αψηφούν τον Τραμπ στην υπόθεση της Huawei

Παρά τις συστάσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ανησυχούν για ενδεχόμενη κατασκοπεία από την κινεζική κυβέρνηση, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν θα απαγορεύσει πλήρως τον εξοπλισμό της κινεζικής Huawei από τα δίκτυα 5G.

Ανάλογη στάση φαίνεται πως θα κρατήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση: όπως δήλωσε την Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν, η ΕΕ δεν επιθυμεί καταρχήν να αποκλείσει την Huawei, θα ορίσει όμως «αυστηρούς κανόνες».

«Το θέμα δεν είναι να επιβληθούν διακρίσεις, αλλά να τεθούν κανόνες. Θα είναι αυστηροί, θα είναι απαιτητικοί και προφανώς θα υποδεχθούμε στην Ευρώπη όλες τις εταιρείες που θα θέλουν να τους εφαρμόσουν» δήλωσε ο επίτροπος ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Στην Βρετανία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα αποκλείσει «προμηθευτές υψηλού κινδύνου» από ευαίσθητα τμήματα των δικτύων νέας γενιάς.

Επιπλέον, ο εξοπλισμός της Huawei δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και πυρηνικούς σταθμούς.

Επιτρέπεται ωστόσο να χρησιμοποιηθεί στα περιφερειακά στοιχεία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των κεραιών, αρκεί ο εξοπλισμός της Huawei δεν υπερβαίνει το 35% της εγκατάστασης.

«Η Huawei είναι ικανοποιημένη από την διαβεβαίωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα μπορεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους πελάτες της προκειμένου να αναπτυχθούν τα δίκτυα 5G» ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας στη βρετανική αγορά, Βίκτορ Ζανγκ.

Η κινεζική εταιρεία, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εξοπλισμού 5G σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι έχει φυτέψει στον εξοπλισμό της κερκόπορτες, οι οποίες θα επέτρεπαν στην κινεζική κυβέρνηση να κατασκοπεύει τις επικοινωνίες μέσω των νέων δικτύων.

Οι ΗΠΑ πάντως έχουν απαγορεύσει τη χρήση εξοπλισμού της Huawei στα δίκτυα 5G και ασκούν πιέσεις σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να κάνουν το ίδιο.