Βίντεο: Η επιφάνεια του Ήλιου σε πρωτοφανή λεπτομέρεια - Free Sunday
Βίντεο: Η επιφάνεια του Ήλιου σε πρωτοφανή λεπτομέρεια
NSO/NSF/AURA

Βίντεο: Η επιφάνεια του Ήλιου σε πρωτοφανή λεπτομέρεια

Έπειτα από μια δεκαετία εργασιών, το μεγαλύτερο ηλιακό τηλεσκόπιο του κόσμου άνοιξε το γιγάντιο μάτι του σε μια βουνοκορφή της Χαβάης.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν τον Ήλιο σε πρωτοφανή μεγέθυνση, καθώς το τηλεσκόπιο διακρίνει σχηματισμούς διαμέτρου μόλις 20 χιλιομέτρων, κοιτώντας το άστρο από απόσταση 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το Ηλιακό Τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye (βαφτίστηκε προς τιμήν του Χαβανέζου γερουσιαστή Ντάνιελ Ινούι), τέθηκε σε λειτουργία στην κορυφή του όρους Χαλεακάλα, προκειμένου να βοηθήσει τους αστροφυσικούς να κατανοήσουν τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου.

Τα περίπλοκα μαγνητικά πεδία που ξεπηδούν από την επιφάνεια του άστρου μπορούν να εκτινάσσουν στο Διάστημα τεράστιες ποσότητες ιόντων, τα οποία ενίοτε φτάνουν στη Γη και προκαλούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Το κάτοπτρο του Daniel K. Inouye έχει διάμετρο 4 μέτρα, συγκριτικά με 1,5 μέτρο στον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το Ηλιακό Τηλεσκόπιο GREGOR στην Τενερίφη.

Στις πρώτες εικόνες, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 19 Ιανουαρίου, δείχνουν μια πύρινη επιφάνεια που δείχνει να κοχλάζει. Οι φωτεινές κηλίδες αντιστοιχούν σε στήλες πλάσματος (ιονισμένου αερίου) που αναδύονται από τα βάθη του Ήλιου, ενώ οι σκοτεινές περιοχές γύρω τους αντιστοιχούν στο πλάσμα που κρυώνει και βυθίζεται.

Το νέο τηλεσκόπιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση ενός μυστηρίου που βασανίζει τους αστροφυσικούς εδώ και δεκαετίες: πώς γίνεται η ατμόσφαιρα του Ήλιου να φτάνει σε θερμοκρασία τους εκατομμύρια βαθμούς, ενώ η επιφάνεια έχει μάλλον χαμηλή θερμοκρασία 6.000 βαθμών. Το ερώτημα παραμένει, αν και γνωρίζουμε ότι η απάντηση έχει σχέση με τα μαγνητικά πεδία που θα μελετήσει το Daniel K. Inouye.

Οι ερευνητές μπορούν να συνδυάσουν τα δεδομένα με μετρήσεις άλλων οργάνων, όπως οι δορυφόροι SDO και STEREO που παρακολουθούν τον Ήλιο από το διάστημα, δεν προσφέρουν όμως μεγάλη μεγέθυνση.

Νέα στοιχεία για τον Ήλιο συνεχίζουν επίσης να καταφθάνουν από το Parker Solar Probe της NASA, το οποίο πλησίασε το μητρικό μας άστρο πιο κοντά από ποτέ, ενώ το 2021 προγραμματίζεται να εκτοξευτεί η αντίστοιχη ευρωπαϊκή αποστολή Solar Orbiter.