Τέλος εποχής για το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer - Free Sunday
Τέλος εποχής για το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer
To Spitzer ήταν σχεδιασμένο να καταγράφει τη θερμική ακτινοβολία στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος Καλλιτεχνική απεικόνιση: NASA

Τέλος εποχής για το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer

Έπειτα από 16 χρόνια παρατήρησης του Σύμπαντος στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, και μια σειρά από σημαντικές στο Ηλιακό Σύστημα και πέρα από αυτό, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA έφθασε στο τέλος της αποστολής του και σταμάτησε την Πέμπτη όλες τις επιστημονικές λειτουργίες του.

Το Spitzer, που είχε εκτοξευθεί το 2003, είχε μέγεθος αυτοκινήτου και μπορούσε να διακρίνει αντικείμενα πιο ψυχρά από τα άστρα που εκπέμπουν ορατό φως, υπήρξε ένα από τα τέσσερα βασικά αμερικανικά διαστημικά τηλεσκόπια, μαζί με τα Hubble (οπτικό), Chandra (ακτίνων-Χ) και Compton (ακτίνων-γ).

Μεταξύ άλλων, μελέτησε με τις υπέρυθρες κάμερες του κομήτες και αστεροειδείς στη γειτονιά της Γης, πιο μακρινά άστρα, πλανήτες και γαλαξίες, ενώ βρήκε και ένα νέο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο.  Η πιο γνωστή ανακάλυψη του ήταν η ανίχνευση επτά εξωπλανητών με μέγεθος ανάλογο της Γης γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1.

Το Spitzer, που κόστισε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την 16χρονη λειτουργία του (έναντι 8 δισ. δολάρια του Hubble) και παρείχε στοιχεία σε περισσότερες από 8.700 ερευνητικές δημοσιεύσεις επιστημόνων, έχει πια τεθεί σε κατάσταση περιορισμένης λειτουργίας (safe mode). Μετά τις τελευταίες εντολές που δέχτηκε από το κέντρο ελέγχου στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τη Γη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΑΠΕ