Χάρβεϊ Γουάινστιν: Η δίκη του αιώνα ενισχύει το κίνημα #MeToo - Free Sunday
Χάρβεϊ Γουάινστιν: Η δίκη του αιώνα ενισχύει το κίνημα #MeToo
Αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη βρίσκεται ο γνωστός παραγωγός του Χόλιγουντ, που κατηγορείται ότι βίασε κατ’ εξακολούθηση πολλές γυναίκες.

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Η δίκη του αιώνα ενισχύει το κίνημα #MeToo

Εδώ και περίπου τέσσερις εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης η δίκη του διάσημου παραγωγού του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν, ιδιοκτήτη της Miramax και της Weinstein Company. Ο Γουάινστιν, που έχει κατηγορηθεί από περίπου 80 γυναίκες για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, εάν καταδικαστεί θα εκτίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης και αυτό γιατί, αμέσως μετά τη δίκη στη Νέα Υόρκη, θα δικαστεί για παρόμοια εγκλήματα στο Λος Άντζελες.

Οι γυναίκες που μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει έχουν δώσει «πιπεράτες» λεπτομέρειες για τη ζωή και το modus operandi του Γουάινστιν. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως όλες οι σεξουαλικές επαφές που είχε ήταν συναινετικές και δεν βίασε καμία γυναίκα, όλα τα στοιχεία όμως είναι εναντίον του.

Ο ασκός του Αιόλου

Η υπόθεση Γουάινστιν ήρθε στο φως τον Οκτώβριο του 2017, όταν η ερευνητική ομάδα των «New York Times» δημοσίευσε ένα άρθρο με μαρτυρίες γυναικών, κυρίως ηθοποιών του Χόλιγουντ οι οποίες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τον γνωστό παραγωγό. Οι ηθοποιοί Ρόουζ Μακ Γκόουαν και Άσλεϊ Τζαντ είναι μέσα σε αυτές. Έκτοτε άνοιξε ο ασκός του Αιόλου. Εκατοντάδες γυναίκες δήλωναν η μία μετά την άλλη πως για να επιβιώσουν επαγγελματικά ως ηθοποιοί, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες ή οπουδήποτε αλλού στο Χόλιγουντ έπρεπε να ενδώσουν στις ορέξεις του.

Ο Γουάινστιν είχε τη δύναμη να καταστρέψει οποιαδήποτε γυναίκα τού έφερνε αντίρρηση. Η Άσια Αρτζέντο, η Μίρα Σορβίνο, η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Αντζελίνα Τζολί, η Κέιτ Γουίνσλετ, η Κάρα Ντελεβίν, η Λένα Χέντεϊ (από το «Game of Thrones»), η Ούμα Θέρμαν, η Ντάριλ Χάνα, η Αναμπέλα Σιόρα είναι οι πιο γνωστές από τις εκατοντάδες γυναίκες που τον έχουν επίσημα κατηγορήσει. Πολλές έχουν καταθέσει επώνυμα ή ανώνυμα ότι έπεσαν θύματα βιασμού, όχι μόνο σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το FBI ανέλαβε την έρευνα και βάσει στοιχείων ο Γουάινστιν κρίθηκε προφυλακιστέος με εγγύηση που ορίστηκε στο 1 εκατ. δολάρια. Αφού την πλήρωσε, κέρδισε την ελευθερία του μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη.

Ο πρώτος βιασμός

Μέχρι στιγμής, κατάθεση-κλειδί στη δίκη του Γουάινστιν είναι αυτή της ηθοποιού Αναμπέλα Σιόρα, γνωστής κυρίως από τον ρόλο της στη σειρά «The Sopranos». Η ηθοποιός, σε μια άκρως συναισθηματική κατάθεση, κατηγόρησε τον παραγωγό για βιασμό. Στα τέλη του ’93, όπως είπε, και ενώ έπαιζε σε μία από τις ταινίες του, ο ίδιος την έβγαλε έξω για δείπνο. Όταν τελείωσαν, τη συνόδευσε μέχρι το σπίτι της κι εκεί τη βίασε. Η Σιόρα τόνισε ότι έκτοτε αισθανόταν μεγάλη ντροπή, ενώ οι απειλές του την απέτρεψαν από το να καταγγείλει το γεγονός. «Από το ’93 και μετά άρχισα να πίνω πολύ αλκοόλ και να χαράζω τα χέρια μου με ξυραφάκια» επισήμανε από το βήμα του δικαστηρίου, προσθέτοντας πως πάλεψε πολύ με την κατάθλιψη και πως οι αποκαλύψεις για τον παραγωγό ήταν λυτρωτικές γι’ αυτήν.

Οι συνήγοροι των θυμάτων προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Γουάινστιν είχε μια συγκεκριμένη μέθοδο λειτουργίας αναφορικά με τις νέες, ανερχόμενες σταρ του Χόλιγουντ, που θεωρούσαν ευχής έργο να συμμετάσχουν σε κάποια από τις ταινίες του. Ο Γουάινστιν χρησιμοποιούσε τη θέση εξουσίας του για να προωθεί όσες γυναίκες πειθαρχούσαν στις απαιτήσεις του, ενώ φρόντιζε να περιθωριοποιούνται όσες ήταν «ανυπάκουες». Μία από τις ανυπάκουες ήταν η Άσλεϊ Τζαντ, η οποία, έπειτα από σεξουαλική παρενόχληση, είχε απειλήσει ευθέως τον Γουάινστιν ότι θα τον κατήγγελλε κι έτσι είδε την καριέρα της να πέφτει στο ναδίρ.

Ετυμηγορία για το #MeToo

Η υπόθεση Γουάινστιν έδωσε το έναυσμα ώστε να δημιουργηθεί ένα από τα πιο δυναμικά κινήματα της εποχής. Ο λόγος για το #MeToo, όπου γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο και από διάφορους κλάδους, από τον πολιτικό μέχρι τον επιχειρηματικό, εκθέτουν δημόσια τις εμπειρίες σεξουαλικής παρενόχλησής τους από άντρες σε θέσεις εξουσίας. Εδώ και τέσσερις εβδομάδες που διαρκεί η δίκη του Γουάινστιν εκπρόσωποι του #MeToo διαδηλώνουν έξω από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης απαιτώντας δικαίωση. Απαιτώντας μια απόφαση η οποία θα πλήξει καίρια τη ζωή του παραγωγού ταινιών, στερώντας του την ελευθερία του, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τους εκάστοτε ισχυρούς, ώστε να μην εκμεταλλεύονται τις θέσεις ισχύος τους κατά των γυναικών.

Ο δικαστής στη δίκη του Γουάινστιν προσπάθησε εξαρχής να αποδεσμεύσει τη νομική διαδικασία από το #MeToo, που αποκτά όλο και περισσότερες φανατικές οπαδούς. Συγκεκριμένα, τόνισε στους ενόρκους ότι η όποια ετυμηγορία προκύψει δεν θα αποτελέσει απόφαση υπέρ ή κατά του κινήματος, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσει τη διαφάνεια της διαδικασίας και την αμεροληψία τους. «Η εν λόγω δίκη δεν είναι ένα δημοψήφισμα για το κίνημα #MeToo, δεν είναι ένα δημοψήφισμα που αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση ή τα δικαιώματα των γυναικών» τόνισε και πρόσθεσε πως οι ένορκοι πρέπει να αποφασίσουν αν ο Γουάινστιν διέπραξε τα συγκεκριμένα εγκλήματα βάσει των στοιχείων και των καταθέσεων των μαρτύρων χωρίς την επιρροή του #MeToo.

Όλες οι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, πάντως, συνδέουν άρρηκτα το κίνημα #MeToo με τη δίκη του Γουάινστιν. Χαρακτήρισαν μάλιστα την αρχή της δίκης ως τη «μεγαλύτερη στιγμή για το κίνημα», που θα προκαλέσει τριγμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να θυμηθούμε ότι μετά τις κατηγορίες εναντίον του Γουάινστιν το #MeToo πέρασε σαν τυφώνας στη Σίλικον Βάλεϊ, στην πολιτική, στη δημοσιογραφία, στον τομέα του αθλητισμού, στον στρατό και σε πολλούς ακόμη ανδροκρατούμενους χώρους όπου οι γυναίκες είχαν βιώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σεξουαλική παρενόχληση, σεξισμό ή συναισθηματική κακοποίηση υπό την απειλή ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή θα υποβιβαστούν στο οργανόγραμμα της εταιρείας.

Η δίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, όπως πολύ δρόμο έχουμε και όλοι εμείς προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία και το status quo σε πολλούς εργασιακούς τομείς.