Κορωνοϊός: Πιέσεις στην Κίνα για απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων - Free Sunday
Κορωνοϊός: Πιέσεις στην Κίνα για απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων
Άγρια ζώα κάθε είδους πωλούνται για το κρέας του ή για προϊόντα «παραδοσιακής ιατρικής». Από αγορά στο Ντάλι της επαρχίας Γιουνάν David Stanley

Κορωνοϊός: Πιέσεις στην Κίνα για απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης ασχολείται με έναν ακόμα ιό που μεταπήδησε από άγρια ζώα στον άνθρωπο, περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την Κίνα να μονιμοποιήσει την προσωρινή απαγόρευση στην εμπορία άγριας ζωής. Η επιδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει ευκαιρία, καθώς η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει το περιβαλλοντικό προφίλ της.

Η κρίση του κορωνοϊού 2019-nCoV που εξελίσσεται με επίκεντρο την Κίνα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη να τερματιστεί η μη βιώσιμη χρήση απειλούμενων ζώων ως κατοικίδιων ζώων, ως τροφής και ως υποτιθέμενων φαρμακευτικών προϊόντων» αναφέρει η WWF σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της οργάνωσης, το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αποφέρει έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παράνομη αγορά μετά τα ναρκωτικά, τη διακίνηση ανθρώπων και τα προϊόντα απομίμησης.

Και λόγω του μεγέθους της, η Κίνα παίζει καθοριστικό ρόλο στην τύχη ειδών όπως οι ρινόκεροι, οι οποίοι αποδεκατίζονται από λαθροθήρες για τα κέρατά τους, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για οφέλη υγείας.

Όμως η εμπορία άγριων ζώων δεν αφορά μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των πρωτοεμφανιζόμενων ασθενειών εκτιμάται ότι προέρχεται από ζώα, κυρίως ζώα σε άγρια κατάσταση.

Όπως συνέβη με τους ιούς του SARS και του συγγενικού αναπνευστικού συνδρόμου MERS, ο νέος κορωνοϊός πιστεύεται ότι πιθανότατα μεταπήδησε στον άνθρωπο από τις νυχτερίδες -αν και παραμένει άγνωστο αν μεσολάβησαν και άλλα είδη. Η κεντρική ψαραγορά της πόλης Ουχάν έχει μπει στο στόχαστρο ως πιθανό «σημείο μηδέν» της επιδημίας.

Ως μέτρο για το φρενάρισμα της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, η Κίνα επέβαλε προσωρινή απαγόρευση στο εμπόριο άγριων ζώων.

Το ίδιο είχε συμβεί το 2002 και στην περίπτωση του SARS, όμως λίγους μήνες αργότερα οι αγοραπωλησίες ζωντανών άγριων ζώων επανήλθαν στα προηγούμενα επίπεδα.

Και αυτή τη φορά η απαγόρευση είναι προσωρινή: «Η εκτροφή, μεταφορά ή πώληση οποιουδήποτε είδους άγριου ζώου απαγορεύεται από την ημερομηνία της ανακοίνωσης έως ότου λήξει η κατάσταση επιδημίας σε εθνικό επίπεδο» ανακοίνωσαν οι αρμόδιες κινεζικές υπηρεσίες.

H πρόταση της WWF και άλλων οργανώσεων για μονιμοποίηση του μορατόριουμ βρίσκει σύμφωνο τον Δρ Μπεν Έμπαρεκ του τμήματος Τροφίμων και Διατροφικής Ασφάλειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Πρέπει να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά νέων ιών που μεταπηδούν στον άνθρωπο» είπε στο BBC. «Θα ήταν λογικό σε μακροπρόθεσμη βάση να ρυθμίσουμε την εμπορία άγριας ζωής τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για λόγους δημόσιας υγείας».

Οι πιέσεις ίσως αυτή τη φορά πιάσουν τόπο, δεδομένου ότι το Πεκίνο θα φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο τη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Συνθήκη Βιολογικής Ποικιλότητας. Στη διάσκεψη θα τεθεί προς συζήτηση έκθεση της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων, η οποία προειδοποιούσε πέρυσι ότι ένα εκατομμύριο άγρια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Και, ως χώρα που θα φιλοξενήσει τη διάσκεψη, η Κίνα θα κριθεί όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ίσως μπορούν να ελπίζουν σε μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίγκ χρησιμοποιεί συχνά τη λέξη «βιωσιμότητα» στις αναφορές του για μεγάλα δημόσια έργα.

Υπάρχει εξάλλου προηγούμενο: έπειτα από χρόνια διεθνών πιέσεων, η Κίνα απαγόρευσε το εμπόριο ελεφαντόδοντου, μια κρίσιμη εξέλιξη για τη σωτηρία του αφρικανικού ελέφαντα από τους λαθροθήρες.