Παγόβουνο στο μέγεθος της Κρήτης αναχωρεί από Ανταρκτική - Free Sunday
Παγόβουνο στο μέγεθος της Κρήτης αναχωρεί από Ανταρκτική
To παγόβουνο Α68 λίγες εβδομάδες μετά τον σχηματισμό του το 2007 Adrian Luckman, Swansea University

Παγόβουνο στο μέγεθος της Κρήτης αναχωρεί από Ανταρκτική

Είναι σήμερα το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου. Δεν θα διατηρήσει όμως τον τίτλο για πολύ, αφού κάποια στιγμή θα σπάσει σε κομμάτια.

Το παγόβουνο A68, το οποίο αποσπάστηκε το 2017 από την Ανταρκτική Χερσόνησο, μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του με κατεύθυνση προς την Αργεντινή.

Ο γίγαντας έχει επιφάνεια σχεδόν 6.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λίγο μικρότερη από την Κρήτη, η οποία έχει έκταση 8.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

1280px Second closeup of the iceburg A 68 on 9th December 2019
Το Α68 τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πλάκα πάγου εκτείνεται από τη μια άκρη του ορίζοντα στην άλλη (CC BY-SA 4.0)

Τα πρώτα δυόμισι χρόνια μετά την απόσπασή του από την κρηπίδα πάγου Larcen C, μια πελώρια πλάκα πάγου που προεξέχει από την ήπειρο και πλέει στη θάλασσα, το γιγάντιο παγόβουνο παρέμενε στερεωμένο στο βυθό.

Τελικά όμως τα ισχυρά ρεύματα και οι άνεμοι του Νότιου Ωκεανού το απελευθέρωσαν και του επέτρεψαν να κινηθεί βόρεια, προς την κατεύθυνση της Λατινικής Αμερικής.

«Δεδομένου ότι η αναλογία μήκους πάχους αντιστοιχεί σε πέντε φύλλα χαρτιού A4, μου κάνει εντύπωση που τα κύματα δεν έχουν ήδη μετατρέψει το Α68 σε παγάκια» σχολίασε στο BBC ο Άντριαν Λάκμαν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σουάνσι στη Βρετανία, ο οποίος παρακολουθεί την γιγάντια πλάκα πάγου από τη γέννησή του.

«Θα μου προκαλούσε έκπληξη αν παραμείνει ακέραιο όταν περάσει τα όρια του θαλάσσιου πάγου» πρόσθεσε.

Όταν φτάσει στην άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου, το βορειότερο άκρο της ηπείρου, το A68 είναι σχεδόν σίγουρο πως θα παρασυρθεί στο λεγόμενο «σοκάκι των παγόβουνων», γνωστό στους ναυτικούς λόγω του κινδύνου πρόσκρουσης.

Το μεγαλύτερο παγόβουνο που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν το Β15, ένας όγκος πάγου με έκταση 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο οποίος αποσπάστηκε το 2000 από την παγοκρηπίδα της Θάλασσας του Ρος στην Ανταρκτική.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το μεγαλύτερο κομμάτι που απομένει έχει έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, λίγο μεγαλύτερη από το νησί της Τήνου.