Επιβατικό αεροπλάνο παρά λίγο να καταρριφθεί στη Συρία - Free Sunday
Επιβατικό αεροπλάνο παρά λίγο να καταρριφθεί στη Συρία
Τα στοιχεία της πτήσης παραμένουν ασαφή Εικόνα αρχείου

Επιβατικό αεροπλάνο παρά λίγο να καταρριφθεί στη Συρία

Αεροπλάνο Airbus 320 που μετέφερε τουλάχιστον 172 άτομα αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία όταν γλίτωσε παρά τρίχα από πυρά του αντιαεροπορικού συστήματος στη Συρία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που επικαλούνται ρωσικά μέσα, το συριακό σύστημα αεράμυνας ενεργοποιήθηκε την ώρα που το αεροσκάφος ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στη Δαμασκό.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη, την ώρα που η Συρία φέρεται να δεχόταν επίθεση από το Ισραήλ. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «χρησιμοποιεί την παρουσία πολιτικών αεροσκαφών ως ασπίδα κατά του συριακού συστήματος αεράμυνας».

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί μέχρι στιγμής ότι πραγματοποίησε επίθεση, είναι ωστόσο γνωστό ότι διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν, αλλά και για να εμποδίσει τις αποστολές όπλων με΄σω Συρίας προς την οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Παραμένει ασαφές σε ποια αεροπορική εταιρεία ανήκει το Airbus A320 και ποιο δρομολόγιο πραγματοποιούσε. Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, το αεροπλάνο οδηγήθηκε για προσγείωση σε ρωσική βάση της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα πάντως με αναφορές ρωσικών μέσων, η πτήση προερχόταν από την Τεχεράνη. Ωστόσο χρήστες κοινωνικών δικτύων ανέφεραν ότι αεροπλάνο της συριακής εταιρείας Cham Wings που είχε απογειωθεί από το Ναζάφ του Ιράκ και επρόκειτο να προσγειωθεί στη Δαμασκό άλλαξε ξαφνικά πορεία τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το περιστατικό έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την κατάρριψη επιβατικού αεροπλάνου από την ιρανική αεράμυνα, η οποία θεώρησε ότι επρόκειτο για αμερικανικό αεροσκάφος που κατέφθανε για επίθεση.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, υπενθυμίζει το BBC, 15 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το αεροσκάφος τους χτυπήθηκε κατά λάθος από τη συριακή αεράμυνα, η οποία απαντούσε εκείνη την ώρα σε ισραηλινή επίθεση.

Η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. μεγάλου εχθρού του Ισραήλ,.