Στα πρότυπα αισθητικής του Instagram - Free Sunday
Στα πρότυπα αισθητικής του Instagram
Πώς τα κοινωνικά δίκτυα καθορίζουν τη γυναικεία ομορφιά.

Στα πρότυπα αισθητικής του Instagram

Έκθεση εικόνων

Για να βγει η τέλεια selfie που θα κοσμήσει το προφίλ μιας influencer στο Instagram χρειάζονται φίλτρα, λίγη «ωραιοποίηση» στις γραμμές έκφρασης, ανασήκωμα των ματιών και της μύτης, ελαφρύ φούσκωμα στα μήλα, ενίσχυση των χειλιών, αφαίρεση μαύρων κύκλων, λεύκανση δοντιών, ίσως και λίγο αδυνάτισμα προσώπου. Όπως επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευμα επί του θέματος το περιοδικό «New Yorker», οι γυναίκες θέλουν να μοιάσουν λίγο στην Κιμ Καρντάσιαν, λίγο στην Μπέλα Χαντίντ, λίγο στην Έμιλι Ρατακόφσκι και λίγο στην Κένταλ ή στην Κάιλι Τζένερ (τις μικρότερες αδελφές Καρντάσιαν δηλαδή).

Τα πολυπόθητα χαρακτηριστικά των παραπάνω είναι σχετικά εύκολο να αποκτηθούν μέσα από τα φίλτρα του Instagram, του Snapchat ή μέσα από την απλή επεξεργασία που παρέχει στον χρήστη η εφαρμογή FaceTune. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η επιθυμία δεν περιορίζεται στη διαμόρφωση μιας φωτογραφίας αλλά γίνεται σκοπός; Τότε αρχίζουν οι επισκέψεις στους πλαστικούς χειρουργούς, στους εξειδικευμένους δερματολόγους ή σε όποιον υπόσχεται το τέλειο look στις εν δυνάμει μίμους των Καρντάσιαν.

Από μικρές στα βάσανα

Στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των κοριτσιών ηλικίας 18 έως 24 ετών που κάνουν ενέσιμες επεμβάσεις στο πρόσωπο – κυρίως εμφυτεύματα ή fillers υαλουρονικού οξέος. Βασική επιθυμία τους, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης, είναι το δημοφιλές «πακέτο Κάιλι Τζένερ». Η μικρότερη αδερφή της οικογένειας Καρντάσιαν έχει παραδεχτεί πως βάζει ενέσιμα εμφυτεύματα για να δείχνει πιο αισθησιακή. Φουσκωμένα χείλη, τονισμένα μάγουλα, γατίσια μάτια και ανασηκωμένα φρύδια, λεπτό σαγόνι, μεγάλο στήθος και ανασηκωμένα οπίσθια, όλα με τη βοήθεια πλαστικών επεμβάσεων και ενέσιμων fillers. Στις ΗΠΑ η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που επισκέπτονται ειδικούς αισθητικών επεμβάσεων ζητούν να μοιάσουν στην Κάιλι Τζένερ, ενώ οι λίγο μεγαλύτερες επιλέγουν το «πακέτο Κιμ Καρντάσιαν», που περιλαμβάνει περίπου τα ίδια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής, οι Αμερικανοί το 2018 έκαναν περισσότερες από 7 εκατομμύρια ενέσεις botox και περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ενέσεις εμφυτευμάτων υαλουρονικού οξέος. Συνολικά ξόδεψαν περί τα 16,5 δισ. δολάρια σε αισθητικές επεμβάσεις, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, υπογραμμίζει το «New Yorker».

Η αγορά των ενέσιμων αισθητικών επεμβάσεων γνωρίζει τεράστια άνθηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εκτίμηση του «Fortune» είναι πως μέχρι το 2026 τα κέρδη από την εφαρμογή botox και υαλουρονικού θα διπλασιαστούν διεθνώς, με τις ΗΠΑ να κατέχουν την πρώτη θέση, ακολουθούμενες από τις Βρετανία και Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Κορέα και Λατινική Αμερική. Οικονομικοί αναλυτές αναφέρουν πως ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στην αγορά των fillers ενδέχεται να ξεπεράσει σε ποσοστό το 12% για το 2020 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη Βρετανία, όπου οι ενέσιμες αισθητικές επεμβάσεις είναι τρομερά δημοφιλείς στις γυναίκες 18-70 ετών, έχει παρατηρηθεί το δυσάρεστο φαινόμενο διάφοροι επιτήδειοι να εκμεταλλεύονται ανυποψίαστες κυρίες εφαρμόζοντας την τεχνική των εμφυτευμάτων χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και διαπιστεύσεις. Το αποτέλεσμα; Από παραμόρφωση προσώπου μέχρι τύφλωση. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, άνθρωποι που υποδύονται τους επαγγελματίες γιατρούς κάνουν ενέσεις εμφυτευμάτων σε ανήλικα κορίτσια ηλικίας 15-17 ετών, με ανάλογα αποτελέσματα. Το φαινόμενο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της ΜΚΟ Save Face (Σώσε το Πρόσωπο), η οποία παρέχει την απαραίτητη σωστή πληροφόρηση σε όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε μικροαισθητικές επεμβάσεις.

Η εμμονή με την εμφάνιση ξεπερνάει τα όρια της υπερβολής, όπως τουλάχιστον καταγράφεται από ρεπορτάζ στον διεθνή Τύπο. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία στο vice.com μιας 24χρονης Βρετανίδας, η οποία αναφέρει πως όλες της οι φίλες κάνουν ενέσεις υαλουρονικού στα χείλη τους και η ίδια το βλέπει πλέον σαν ρουτίνα: «Όπως πηγαίνω κάθε μήνα στο κομμωτήριο ή για μανικιούρ, έτσι έχω εντάξει στην ετήσια ρουτίνα μου και τα εμφυτεύματα, είναι πλέον πολύ οικονομικά και αναίμακτα».

Οι Καρντάσιαν πρότυπο ομορφιάς

Τα «πακέτα Καρντάσιαν» προσφέρονται απ’ όλα τα κέντρα αισθητικής σε ΗΠΑ και Βρετανία και είναι τα πιο δημοφιλή. Τα κοινωνικά δίκτυα και το γεγονός ότι ήμασταν ανέτοιμοι για την εισβολή τους στην καθημερινότητά μας είναι η βασική αιτία που οι νεαρές γυναίκες θέλουν απεγνωσμένα να αλλάξουν την εμφάνισή τους, σύμφωνα με ψυχολόγους που θεραπεύουν εφήβους και νέους. Τα φίλτρα των εφαρμογών (Instagram, Snapchat, FaceTune κ.λπ.) προσφέρουν μια επίπλαστη πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες στα προφίλ του Instagram δεν αποτυπώνουν την αλήθεια και σταδιακά ο χρήστης γίνεται τόσο δέσμιος της εικόνας αυτής, που θέλει να την κάνει πραγματικότητα, αψηφώντας τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες. Όπως αναφέρει εύστοχα το ρεπορτάζ του vice, η ραγδαία άνοδος των fillers σε συνδυασμό με την κυριαρχία των influencers του Instagram έχει αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ομορφιά. Με την επιβολή του «Instagram Face» επέρχεται ο θάνατος της ατομικότητας, καθώς όλες προσπαθούν να μοιάσουν στην Κάιλι Τζένερ και καταλήγουν να δείχνουν ίδιες μεταξύ τους.

Τον περασμένο Οκτώβριο το Instagram εφάρμοσε μια σειρά μέτρων προκειμένου να αποτρέψει το bullying, την κατάθλιψη και το συναισθηματικό κενό που βιώνουν πολλές νεαρές γυναίκες εθισμένες στην «εποχή των selfies». Ένα από αυτά ήταν να μη φαίνονται τα likes στις φωτογραφίες παρά μόνο στον ίδιο τον χρήστη του προφίλ, ένα ακόμη ήταν η κατάργηση φίλτρων και εφέ που βελτιώνουν υπερβολικά το πρόσωπο. Τα εν λόγω μέτρα εφαρμόζονται πιλοτικά τους τελευταίους μήνες στους λογαριασμούς των χρηστών στις ΗΠΑ, στον Καναδά και σε κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.