Βίντεο: Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα του κόσμου κάνει τη νύχτα μέρα - Free Sunday
Βίντεο: Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα του κόσμου κάνει τη νύχτα μέρα
Το γιγάντιο πυροτέχνημα έσκασε σε ύψος 1,5 χιλιομέτρου

Βίντεο: Το μεγαλύτερο πυροτέχνημα του κόσμου κάνει τη νύχτα μέρα

Ο ουρανός πάνω από το Στίμποουτ Σπρινγκς στο Κολοράντο βάφτηκε κατακόκκινος τη νύχτα του Σαββάτου από ένα πυροτέχνημα που κέρδισε θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness.

Ήταν το μεγαλύτερο πυροτέχνημα του κόσμου, ένα τέρας βάρους 1.270 κιλών.

Στο πλαίσιο του χειμερινού φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε χρόνο η πόλη, το γιγάντιο πυροτέχνημα εκτοξεύτηκε μέσα από έναν ατσάλινο σωλήνα, μήκους οκτώ μέτρων, που είχε θαφτεί στην πλαγιά του όρους Έμεραλντ, πάνω από τον χώρο των εορτασμών.

Η εκρηκτική γόμωση του σωλήνα εκτόξευσε το σφαιρικό πυροτέχνημα με ταχύτητα 480 χιλιομέτρων την ώρα, και το έστειλε να εκραγεί σε ύψος λίγο μεγαλύτερο από 1,5 χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με το CNN, ο προηγούμενος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ήταν ένα πυροτέχνημα βάρους 1.087 κιλών που φώτισε τον ουρανό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η αμερικανική εταιρεία Steamboat Fireworks εργάστηκε επί επτά χρόνια για να καταρρίψει το ρεκόρ.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε στο περυσινό χειμερινό φεστιβάλ του Στίμποουτ Σπρινγκς, όμως το πυροτέχνημα έσκασε πριν φτάσει στο επιθυμητό ύψος.

Αυτή τη φορά, η ομάδα της εταιρείας προφύλαξε την εκρηκτική σφαίρα τυλίγοντάς την με 100 χιλιόμετρα μονωτικής ταινίας.

«Χρειάστηκε ένας μήνας οκτάωρης καθημερινής εργασίας για να την τυλίξουμε» είπε ο Τιμ Μπόρντεν, εμπνευστής και χρηματοδότης της προσπάθειας.

Ως ανταμοιβή, έλαβε το πιστοποιητικό του παγκόσμιου ρεκόρ από τους υπεύθυνους των Ρεκόρ Guinness.