Τέταρτη αποτυχία στις προσπάθειες του Ιράν να εκτοξεύσει δορυφόρο - Free Sunday
Τέταρτη αποτυχία στις προσπάθειες του Ιράν να εκτοξεύσει δορυφόρο
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο «Ιμάμ Χομεϊνί» Tasnimnews

Τέταρτη αποτυχία στις προσπάθειες του Ιράν να εκτοξεύσει δορυφόρο

Δεν πέτυχε ούτε αυτή τη φορά: ιρανικός δορυφόρος που εκτοξεύτηκε την Κυριακή απέτυχε να φτάσει το προκαθορισμένο ύψος και πρόκειται να επιστρέψει φλεγόμενος στη Γη.

Ο δορυφόρος Zafar, που σημαίνει «νίκη» στα φαρσί, «εκτοξεύτηκε με επιτυχία […] και οι περισσότεροι στόχοι μας επετεύχθησαν […] όμως ο δορυφόρος δεν έφτασε σε τροχιά όπως προγραμματιζόταν» δήλωσε στην κρατική ιρανική τηλεόραση εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις για τις μελλοντικές εκτοξεύσεις» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος, όπως αναμεταδίδει το Reuters.

Ο δορυφόρος Zafar επρόκειτο να προσφέρει μόνο τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, και το Ιράν διαβεβαιώνει εδώ και καιρό ότι το διαστημικό του πρόγραμμα έχει καθαρά ειρηνικό χαρακτήρα.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει πως πρόκειται για συγκεκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, δεδομένου ότι όλοι οι πύραυλοι που μπορούν να θέτουν δορυφόρους σε τροχιά μπορούν δυνητικά να τροποποιηθούν για μεταφορά όπλων.

Μάλιστα ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν καμία σχέση» με τις τρεις προηγούμενες αποτυχίες του Ιράν να θέσει άλλους δορυφόρους σε τροχιά. Ο δορυφόρος Payam καταστράφηκε κατά την απόπειρα εκτόξευσης πέρυσι τον Ιανουάριο, και ένας ακόμα, με την ονομασία Doostie χάθηκε έναν μήνα αργότερα.

Ακολούθησε η έκρηξη ενός πυραύλου που περίμενε στην εξέδρα εκτόξευσης τον περυσινό Αύγουστο, ενώ σε ένα τέταρτο περιστατικό, τον Φεβρουάριο του 2019, τρεις ερευνητές σκοτώθηκαν από πυρκαγιά στο Διαστημικό Κέντρο «Ιμάμ Χομεϊνί.

Την τελευταία δεκαετία, πάντως, το Ιράν έχει καταφέρει να εκτοξεύσει αρκετούς μικρούς δορυφόρους, ενώ το 2013 πανηγύρισε για την εκτόξευση ενός πιθήκου σε τροχιά, αν και το πειραματόζωο σκοτώθηκε στην πορεία της αποστολής.