Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι της Καρενμπάουερ στην ηγεσία του CDU - Free Sunday
Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι της Καρενμπάουερ στην ηγεσία του CDU

Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι της Καρενμπάουερ στην ηγεσία του CDU

Μετά την παραίτηση της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ τρεις είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος. Όποιος εκλεγεί θα είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές.

Και οι τρεις προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πρόκειται για τους Άρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μέρτς και Γενς Σπαν.

Αρμιν Λάσετ

Ο Αρμιν Λάσετ, νυν πρωθυπουργός του εν λόγω κρατιδίου είναι -κατά τον Μάνφρεντ Γκίλνερ του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa- ο υποψήφιος με τις καλύτερες προοπτικές να εκλεγεί καγκελάριος, αφού είναι αυτός ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω όσους ψήφισαν τους Πράσινους και να σταματήσει τις περαιτέρω διαρροές Χριστιανοδημοκρατών προς αυτούς.

Ο 59χρονος Λάσετ εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών όπως η καγκελάριος Μέρκελ και η Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αν εκλεγεί όμως επικεφαλής του κόμματος θα πρέπει να βρίσκεται πολύ συχνά στο Βερολίνο, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα του πατερούλη του κρατιδίου του.

Επομένως να αναλάμβανε ένα ρίσκο. Επιπλέον, δεν υπάρχει στον ορίζοντα ο διάδοχός του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Φρίντριχ Μέρτς

Ο 64χρονος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς, είχε εγκαταλείψει την πολιτική εδώ και καιρό. Μέχρι το 2002 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αλλά τον αντικατέστησε η νυν καγκελάριος Μέρκελ. Η σχέση τους από τότε έχει καταστραφεί. Επανεμφανίστηκε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο όταν η Μέρκελ αποφάσισε να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να υπερισχύσει της Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ και να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος.

Οι οικονομικά φιλελεύθερες απόψεις του και η συντηρητική του στάση σε άλλα θέματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών. Η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία θα αποτελούσε ένα μεταχρονολογημένο θρίαμβο γι αυτόν.

Γενς Σπαν

Στην περίπτωση του τρίτου υποψηφίου, του Γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, τίθεται το ερώτημα εάν θα είχε καν τον χρόνο για να εκτεθεί ως υποψήφιος καγκελάριος, αφού δεν περνά βδομάδα κατά την οποία να μην παρουσιάζει κάποιο νομοσχέδιο. Πολλοί θεωρούν εδώ και καιρό ότι έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία. Στις εκλογές για νέο επικεφαλής του κόμματος όμως ήρθε τρίτος μετά την Ανεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ και τον Φρίντριχ Μερτς. Μπορεί να επικρατήσει τώρα με αντιπάλους τον Λάσετ και τον Μερτς; Ακόμα και αν δεν το επιτύχει τώρα να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος και επομένως αυτομάτως να είναι υποψήφιος καγκελάριος έχει χρόνο να το καταφέρει στο μέλλον αφού είναι μόνο 39 ετών και θα είναι ο νεότερος υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ