Μυστηριώδη ρωσικά σκάφη ακολουθούν στρατιωτικό δορυφόρο των ΗΠΑ - Free Sunday
Μυστηριώδη ρωσικά σκάφη ακολουθούν στρατιωτικό δορυφόρο των ΗΠΑ
Οι τροχιές των ρωσικών (μοβ) και του αμερικανικού (μπλε) δορυφόρου όπως τις υπολόγισε ερασιτέχνης αστρονόμος Michael Thompson

Μυστηριώδη ρωσικά σκάφη ακολουθούν στρατιωτικό δορυφόρο των ΗΠΑ

Ρωσικός δορυφόρος που χωρίστηκε μυστηριωδώς σε δύο κομμάτια πραγματοποιεί ασυνήθιστους ελιγμούς στο Διάστημα για να παρακολουθεί από μικρή απόσταση αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο, αποκαλύπτει το περιοδικό Time.

«Θεωρούμε τη συμπεριφορά των ρωσικών δορυφόρων ασυνήθιστη και ανησυχητική» δήλωσε ο στρατηγός Τζον Ρέινολντ, επικεφαλής της νεοσύστατης Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ. «Μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση στο Διάστημα» είπε.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το Πεντάγωνο κατονομάζει δημόσια μια δυνητική απειλή για τους αμερικανικούς στρατιωτικούς δορυφόρους.

Αναλυτές του Πενταγώνου παρατήρησαν ασυνήθιστη δραστηριότητα λίγο μετά την εκτόξευση του ρωσικού σκάφους με πύραυλο Soyuz από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στις 26 Νοεμβρίου. Δύο εβδομάδες αφότου τέθηκε σε τροχιά, το ρωσικό σκάφος χωρίστηκε στα δύο. «Ο δεύτερος δορυφόρος βγήκε μέσα από τον πρώτο» λέει ο Ρέινολντ.

Ο ελιγμός επιβεβαιώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου όταν το ρωσικό πρακτορείο Tass επιβεβαίωσε την αποσύνδεση των δύο υπομονάδων, λέγοντας πως η αποστολή είχε στόχο «την τεχνική αξιολόγηση ρωσικών δορυφόρων», κάτι που δεν φαίνεται να ευσταθεί.

Οι δύο δορυφόροι, γνωστοί με τις ονομασίες Cosmos 2542 και Cosmos 2543, μετακινήθηκαν τον Ιανουάριο κοντά στην τροχιά του αμερικανικού στρατιωτικού δορυφόρου USA 245, ο οποίος πιστεύεται ότι ένας από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που φέρουν τηλεσκόπιο αντίστοιχης ισχύος με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Ο στρατηγός Ρέιμοντ δηλώνει τώρα ανήσυχος σχετικά με τις δυνατότητες που αναπτύσσει η Ρωσία για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε τροχιά.

«Το 2017 εκτόξευσαν έναν δορυφόρο που με τη σειρά του απελευθέρωσε έναν δεύτερο δορυφόρο. Οι δορυφόροι παρουσίαζαν χαρακτηριστικά οπλικού συστήματος, καθώς ο ένας από τους δύο εκτόξευσε στο διάστημα ένα βλήμα υψηλής ταχύτητας» είπε.

Παραμένει ακόμα άγνωστο ποια είναι η αποστολή των δίδυμων δορυφόρων Cosmos, ωστόσο ο Ρέινολντ πιθανολόγησε πως συλλέγουν στοιχεία για τους δορυφόρους των ΗΠΑ και ενδεχομένως κατασκοπεύουν τις μεταδόσεις τους.

Πάντως, τόσο η Ρωσία όσο οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι γνωστό ότι αναπτύσσουν πυραύλους ειδικά σχεδιασμένους για την καταστροφή εχθρικών δορυφόρων.