Υπόθεση Crypto: Μυστικές παρακολουθήσεις που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας - Free Sunday
Υπόθεση Crypto: Μυστικές παρακολουθήσεις που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας
ΗΠΑ και Γερμανία παρακολουθούσαν μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου.

Υπόθεση Crypto: Μυστικές παρακολουθήσεις που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας

Όταν το 2013 ο Έντουαρντ Σνόουντεν, εργαζόμενος στην NSA και στη CIA, αποκάλυψε την υπόθεση μαζικών παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μέσω μεγάλων ψηφιακών κολοσσών, ο κόσμος μιλούσε για το σκάνδαλο του αιώνα. Ωστόσο, αυτό που δεν ξέραμε τότε ήταν ότι αυτές οι αποκαλύψεις ήταν μόνο η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς οι πανίσχυρες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν από τη δεκαετία του ’50 συνομιλίες και απόρρητα έγγραφα από πολλές και πανίσχυρες χώρες του κόσμου. Οι πληροφορίες αυτές έδωσαν την ευκαιρία σε ηγέτες κρατών να παρέμβουν σε πολεμικές συρράξεις, σε σημαντικές συνόδους κορυφής, σε ύψιστης σημασίας γεγονότα και να αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας.

Ο ρόλος της CIA

Στις αποκαλύψεις αυτές προέβη την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Washington Post» σε συνεργασία με το γερμανικό κανάλι ZDF και το ελβετικό SRF. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια οι κυβερνήσεις πολλών κρατών εμπιστεύονταν μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας για να διατηρεί τις επικοινωνίες τους ασφαλείς από πράκτορες, κατασκόπους και τρομοκράτες. Οι επικοινωνίες των κυβερνητικών στελεχών και κρατικών αξιωματούχων σε όλο τον κόσμο περνούν από συστήματα κρυπτογράφησης προκειμένου να μένουν απόρρητες και ο κολοσσός που είχε αναλάβει το εγχείρημα ήταν η ελβετική εταιρεία Crypto AG.

Η τελευταία πωλούσε πανάκριβο εξοπλισμό σε περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου από το 1950 κι έπειτα. Το Ιράν, χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Ινδία, το Πακιστάν, ακόμα και το Βατικανό, ήταν μόνο μερικοί από τους βασικούς της πελάτες. Αυτό όμως που δεν γνώριζαν οι πελάτες ήταν πως η εν λόγω εταιρεία ανήκε στη CIA και στην BND (μυστικές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας), σε μια συμμαχία που σκοπό είχε την παρακολούθηση των χωρών για την προάσπιση της ασφάλειας του κόσμου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζεται η CIA.

CIA και BND παρενέβαιναν στον εξοπλισμό που αγόραζαν οι κυβερνήσεις, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν όλες τις επικοινωνίες, γραπτές και προφορικές, εν αγνοία των δεύτερων. Η τεράστια επιχείρηση παρακολούθησης πήρε το όνομα «Rubicon» (Ρουβίκων) και όπως αναφέρεται σε απόρρητο έγγραφο της CIA «ήταν το μεγαλύτερο πραξικόπημα στη συλλογή πληροφοριών για τον αιώνα που διανύουμε».

Ιστορικά γεγονότα

Οι πληροφορίες που συλλέγονταν από CIA και BND οδηγούσαν σε καίριες παρεμβάσεις την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τις συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ μεσολάβησε για να καταλήξουν Αίγυπτος και Ισραήλ σε συμφωνία ειρήνης, η CIA είχε παρακολουθήσει συστηματικά τις επικοινωνίες του Αιγύπτιου Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ και οι ΗΠΑ ήξεραν πώς να χειριστούν τη συμφωνία, δεδομένου ότι γνώριζαν απόρρητες πληροφορίες.

Κατά την αμερικανική εισβολή στον Παναμά ο ηγέτης της χώρας Μανουέλ Νοριέγκα φυγαδεύτηκε στην Αποστολική Νουντσιατούρα χωρίς να ξέρει ότι το Βατικανό και οι εκπρόσωποί του σε όλες τις χώρες χρησιμοποιούσαν τεχνολογία και συσκευές της Crypto για την επικοινωνία τους. Κάπως έτσι κατόρθωσαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να τον εντοπίσουν.

Αργεντινή και Χιλή επίσης ήταν πελάτες της Crypto, γεγονός που έδωσε στις ΗΠΑ έγκαιρη πληροφόρηση αναφορικά με την κρίση στη Χιλή μετά την εκλογή του Σαλβαδόρ Αλιέντε και έτσι το 1973 πραγματοποιήθηκε το αιματηρό πραξικόπημα με την υποστήριξη της CIA που κατέληξε σε χιλιάδες συλλήψεις και δολοφονίες αντιφρονούντων.

Η CIA υπέκλεψε επικοινωνίες της Αργεντινής σχετικά με την επιχείρηση στις νήσους Φόκλαντ. Tον Απρίλιο του 1982 η Αργεντινή εισέβαλε στα υπό βρετανική κυριαρχία Φόκλαντ. Η βρετανική κυβέρνηση υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ απέστειλε ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις για να επανακτήσει τις νήσους. Η σύγκρουση διήρκεσε 74 ημέρες και η Αργεντινή παρέδωσε τα νησιά. Καίριο σημείο για την έκβαση της σύρραξης ήταν οι πληροφορίες που δόθηκαν στη Θάτσερ από τη CIA και την οδήγησαν στην απόφαση της βύθισης του αργεντίνικου καταδρομικού «Belgrano», όπου σκοτώθηκαν 323 μέλη του πληρώματός του.

Οι ΗΠΑ κατόρθωσαν να σώσουν Αμερικανούς διπλωμάτες υπό ομηρία στο Ιράν παρακολουθώντας μυστικές συνομιλίες των Ιρανών αξιωματούχων, ενώ το 1986 βομβάρδισαν θέσεις στη Λιβύη, όταν άκουσαν από τις συσκευές της Crypto ότι η χώρα είχε δώσει εντολή για τρομοκρατικό χτύπημα σε ντισκοτέκ του Βερολίνου όπου έχασαν τη ζωή τους Αμερικανοί στρατιώτες.

Όλα στο φως

Το πρόγραμμα «Ρουβίκων» είχε όρια, όπως αναφέρει η «Washington Post». Οι βασικοί ανταγωνιστές των ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, δεν ήταν ποτέ πελάτες της Crypto, καθώς μέσω των δικών τους μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν για τους στενούς δεσμούς της ελβετικής εταιρείας με τη Δύση και την απέφευγαν. Ωστόσο, έγγραφα της CIA αναφέρουν ότι οι κατάσκοποι έμαθαν πολλές και σημαντικές πληροφορίες από τις συνομιλίες που είχαν Ρωσία και Κίνα με χώρες τις οποίες παρακολουθούσε η CIA.

Η μυστική επιχείρηση έγινε επικίνδυνη στις αρχές του ’90, όταν οι Ιρανοί απέκτησαν υποψίες για τις συσκευές που χρησιμοποιούσαν, με αποτέλεσμα να συλλάβουν για ανάκριση και βασανιστήρια τον βασικό διαμεσολαβητή πωλήσεων της Crypto στο Ιράν. Το 1992 ο Χανς Μπούελερ, κορυφαίος πωλητής της Crypto που χειριζόταν τις πωλήσεις σε Ιράν και αραβικές χώρες, συνελήφθη χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Το γεγονός έλαβε τεράστια δημοσιότητα και η CIA δεν μπόρεσε να σώσει τον Μπούελερ παρά εννέα μήνες αργότερα, για να μην κινήσει υποψίες.

Η γερμανική BND φοβήθηκε τις αποκαλύψεις και στις αρχές του ’90 πούλησε το μερίδιό της από την Crypto στη CIA, η οποία έμεινε μόνη της στο παιχνίδι του «Ρουβίκωνα».

Έκτοτε ο αρχηγός της BND αναρωτιόταν αν η Γερμανία θα ανήκε στον μικρό αριθμό κρατών που δεν παρακολουθούνταν από τους Αμερικανούς. Η ιστορία έδειξε ότι όποιος δεν είναι μαζί τους είναι απέναντί τους, αφού ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν μέχρι και το προσωπικό κινητό της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η Crypto διαλύθηκε το 2018, καθώς η τεχνολογία της δεν ήταν πλέον χρήσιμη. Η CIA και η NSA είχαν βρει άλλου τύπου τεχνολογικούς κολοσσούς για να συλλέγουν πληροφορίες, όπως αναφέρουν και τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν.

Η υπόθεση «Ρουβίκων» ήταν ο προάγγελος της υπόθεσης «Σνόουντεν» και, όπως εύστοχα αναφέρει το ρεπορτάζ της «Washington Post», αποδεικνύει την ακόρεστη επιθυμία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για συλλογή πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό να διατηρήσουν, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, την κυριαρχία τους.