Αλγόριθμος «προβλέπει ποιοι εγκληματίες θα υποτροπιάσουν» - Free Sunday
Αλγόριθμος «προβλέπει ποιοι εγκληματίες θα υποτροπιάσουν»
O αλγόριθμος φαίνεται ότι μπορεί να προβλέψει ποιοι κατάδικοι δεν επιδέχονται σωφρονισμού

Αλγόριθμος «προβλέπει ποιοι εγκληματίες θα υποτροπιάσουν»

Σε μια μελέτη που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στις ΗΠΑ, ερευνητές διαφόρων ιδρυμάτων αναφέρουν ότι ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που προβλέπει καλύτερα από τους ανθρώπους ποιοι κατάδικοι θα συλληφθούν ξανά στο μέλλον.

Η νέα μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, και έχει δεκτή για δημοσίευση στο Science Advances, έδειξε ότι ο αλγόριθμος προέβλεψε σωστά τη μελλοντική συμπεριφορά των παραβατών σχεδόν στο 90% των περιπτώσεων που εξέτασε, συγκριτικά με ακρίβεια μόλις 60% που πέτυχαν εθελοντές.

Το νέο εργαλείο «μπορεί να βοηθήσει τους δικαστές στο να αφήνουν ελεύθερους όσους δεν αποτελούν κίνδυνο στη δημόσια ασφάλεια» λέει ο Σάραντ Γκόελ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας

Τονίζει όμως ότι «όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε εργαλείο, η εκτίμηση του κινδύνου [υποτροπής] θα πρέπει να συνδυάζεται με ορθές πολιτικές και ανθρώπινη επίβλεψη».

Η μελέτη, λένε οι ερευνητές, δείχνει να ανατρέπει προηγούμενη έρευνα του 2018, στην οποία ένας αλγόριθμος ήρθε σε ισοπαλία με 400 εθελοντές στην εκτίμηση του κινδύνου υποτροπής σε δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος.

Στην έρευνα του 2018, ο αλγόριθμος εξέταζε μόνο πέντε παράγοντες κινδύνου (φύλο, ηλικία, τελευταία καταδίκη, προηγούμενες καταδίκες στην εφηβεία και προηγούμενες καταδίκες στην ενήλικη ζωή). Επιπλέον, οι ερευνητές γνωστοποιούσαν στους εθελοντές της μελέτης το κατά πόσο μάντευαν σωστά την έκβαση σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση. 

Στο νέο πείραμα, οι παράγοντες κινδύνου αυξήθηκαν στους δέκα, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την κατάσταση απασχόλησης, τη χρήση ουσιών και την ψυχική υγεία. Και, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την προηγούμενη μελέτη, οι εθελοντές που αναμετρήθηκαν με τον αλγόριθμο δεν ενημερώνονταν για το εάν η κάθε κρίση τους θα αποδεικνυόταν τελικά ορθή ή όχι,

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο αλγόριθμος μάντευε σωστά μέχρι στο 89% των περιπτώσεων, συγκριτικά με 60% μεταξύ των εθελοντών.

Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, δικαιολογούν τη χρήση εργαλείων λογισμικού στο δικαστικό σύστημα, χωρίς όμως να υποβαθμίζεται ο ρόλος των δικαστών, των κλινικών ψυχολόγων και άλλων μελών του δικαστικού συστήματος.