Ο Ερντογάν ζητά συμμάχους στη Συρία - Ανησυχία για «λουτρό αίματος» - Free Sunday
Ο Ερντογάν ζητά συμμάχους στη Συρία - Ανησυχία για «λουτρό αίματος»
Κατεστραμμένο τανκ στην Αζάζ της Συρίας. Το μέτωπο βρίσκεται σήμερα στην Ιντλίμπ. Christiaan Triebert

Ο Ερντογάν ζητά συμμάχους στη Συρία - Ανησυχία για «λουτρό αίματος»

Τα Ηνωμένα Έθνη επανέλαβαν την Παρασκευή έκκληση για διακοπή των συγκρούσεων στη βορειοδυτική Συρία, εκφράζοντας τον φόβο ότι η βία «μπορεί να καταλήξει σε λουτρό αίματος».

Περίπου το 60% των 900.000 ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, αλλά έχουν εγκλωβιστεί σε μια περιοχή που συρρικνώνονται, είναι παιδιά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Γενς Λάρκε, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Η «αδιάκοπη βία» πρέπει να σταματήσει προτού μετατραπεί σε αυτό «που φοβόμαστε ότι μπορεί να καταλήξει, σε ένα λουτρό αίματος», είπε.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία συζητά το ενδεχόμενο συνόδου κορυφής για τη Συρία με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, 

Η δήλωση ήρθε αφότου οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τηλεφώνησαν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες Πέμπτη, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ιντλίμπ, καλώντας να τερματίσει τη σύγκρουση.

Ο Ερντογάν ζητά «ενέργειες» από Γαλλία - Γερμανία

Ακολούθησαν νέες συνομιλίες: ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αναλάβουν «συγκεκριμένες ενέργειες» για να εμποδίσουν «μια ανθρωπιστική καταστροφή» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρός μας υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ, επέμεινε στην ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Ερντογάν επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ -- όπου ο συριακός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση με την υποστήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και να έρθουν στα πρόθυρα της αντιπαράθεσης Τουρκία, Ρωσία και Συρία- πρέπει να σταματήσουν.

H Ρωσία αμφισβητεί τους αριθμούς

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως οι πληροφορίες για εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους που εγκαταλείπουν την Ιντλίμπ κατευθυνόμενοι προς την τουρκική μεθόριο λόγω των συγκρούσεων είναι ψευδείς και κάλεσε την Άγκυρα να επιτρέψει στους κατοίκους της Ιντλίμπ να εισέλθουν σε άλλες περιοχές της Συρίας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και άλλα μέσα προκειμένου να εποπτεύσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ.
Το υπουργείο ανέφερε ακόμη πως η Τουρκία μετέφερε μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ