Αινιγματικός τάφος ίσως συνδέεται με τον θρυλικό Ρωμύλο - Free Sunday
Αινιγματικός τάφος ίσως συνδέεται με τον θρυλικό Ρωμύλο
Το εύρημα ήρθε στο φως σε χώρο του Ρωμαϊκού Φόρουμ Bert Kaufmann

Αινιγματικός τάφος ίσως συνδέεται με τον θρυλικό Ρωμύλο

Μυστηριώδης σαρκοφάγος που βρέθηκε κάτω από αρχαίο ναό στο κέντρο της Ρώμης προκαλεί διαμάχη μεταξύ των αρχαιολόγων για το κατά πόσο αντιστοιχεί στον τάφο του Ρωμύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο ίδρυσε την αιώνια πόλη αφότου δολοφόνησε τον αδελφό του Ρώμο.

Το εύρημα στα θεμέλια του Ρωμαϊκού Φόρουμ, μια πέτρινη σαρκοφάγος δίπλα σε έναν κυκλικό βωμό, χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα πάντως με τον θρύλο, ο οποίος έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης, ο Ρωμύλος ίδρυσε τη Ρώμη στον Λόφο του Παλατίνου γύρω στο 750 π.Χ.

Σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους ο τάφος έχει μόνο συμβολική αξία, και δεν προσφέρει καμία απόδειξη ότι ο Ρωμύλος ήταν υπαρκτό πρόσωπο.

«Δεν πρόκειται για τον τάφο του Ρωμύλου, αλλά ένα μέρος λατρείας του Ρωμήλου, ένα κενοτάφιο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Αλφονσίνα Ρούσο, διευθύντρια του αρχαιολογικού πάρκου του Κολοσσαίου.

Ωστόσο η αρχαιολόγος Πατρίσια Φορτίνι, παρόλο που αναγνώρισε ότι πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός, θεωρεί ότι η σύνδεση του τάφου με τον Ρωμύλο είναι «πρόταση που βασίζεται σε αρχαίες πηγές», οι οποίες «αναφέρουν την ύπαρξη του τάφου του Ρωμύλου σε αυτή την περιοχή του Ρωμαϊκού Φόρουμ.

Αναγνώρισε όμως ότι «όλοι οι μύθοι και θρύλοι περιέχουν ένα στοιχείο αλήθειας» και δήλωσε πεπεισμένη ότι η Ρώμη είχε πράγματι έναν ήρωα ιδρυτή.

Ο Ρωμύλος και ο Ρώμος, παιδιά του θεού Άρη και της Εστιάδας Ρέας, απομακρύνθηκαν από τη μητέρα τους και ανατράφηκαν τελικά από μια  λύκαινα. Η εικόνα της λύκαινας που θήλαζε τα δίδυμα βρέφη έγινε διαχρονικά το σύμβολο της Ρώμης και του Ρωμαϊκού λαού. Όταν μεγάλωσαν, τα δύο αδέλφια επέστρεψαν στη γη των προγόνων της μητέρας τους, όπου έχτισαν μια πόλη.

Τα δύο αδέλφια διαφώνησαν για το πού ακριβώς έπρεπε να χτιστεί η πόλη και τελικά ο Ρωμύλος σκότωσε τον αδελφό του.

Όσον αφορά τον θάνατο του Ρωμύλου, ο μύθος έχει παραλλαγές: μπορεί να διαμελίστηκε από συγκλητικούς που εποφθαλμιούσαν την εξουσία, ή να ανελήφθη στους ουρανούς και να λατρεύτηκε αργότερα με το όνομα Κυρίνος.

Περισσότερα στοιχεία για το μυστηριώδες εύρημα ίσως προκύψουν από τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, πριν από το άνοιγμα του χώρου για το ευρύ κοινό σε περίπου δύο χρόνια.