Πολιτική κρίση προκαλεί σε Ιταλία και Ιαπωνία, ο κοροναϊός -Μειώνονται τα κρούσματα εκτός Χουμπέι στην Κίνα - Free Sunday
Πολιτική κρίση προκαλεί σε Ιταλία και Ιαπωνία, ο κοροναϊός -Μειώνονται τα κρούσματα εκτός Χουμπέι στην Κίνα

Πολιτική κρίση προκαλεί σε Ιταλία και Ιαπωνία, ο κοροναϊός -Μειώνονται τα κρούσματα εκτός Χουμπέι στην Κίνα

Σε ένα νοσοκομείο που «δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο», απέδωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σε δηλώσεις του, χθες Δευτέρα, το βράδυ την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ιταλία, όπου τα θύματα ανέρχονται ήδη σε επτά.

Ο Κόντε ο οποίος συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες σήμερα το πρωί για τη διαχείριση της κρίσης καθώς η δημόσια υγεία είναι αρμοδιότητα των περιφερειών στην Ιταλία, προσέθεσε ότι αν δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός, ενσκήπτουν προβλήματα και προανήγγειλε ότι σε περίπτωση περαιτέρω εξάπλωσης του ιού, η κυβέρνηση στη Ρώμη ενδέχεται να επέμβει και να αναλάβει τον συνολικό συντονισμό των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης, ειδικά όσον αφορά τα δημόσια νοσοκομεία.

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις καθώς ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, ο οποίος ανήκει στην Λέγκα του Σαλβίνι, εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας ότι ελπίζει «οι δηλώσεις αυτές να οφείλονται στη κούραση των τελευταίων ημερών».

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι επόμενοι αγώνες ποδοσφαίρου στον ιταλικό Βορρά, πρόκειται να παιχτούν «κεκλεισμένων των θυρών», στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού.

Ήδη την περασμένη Κυριακή, ακυρώθηκαν όλοι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο και η Πολιτική Προστασία έκανε γνωστό ότι δεν έχει ακόμη εντοπισθεί ο λεγόμενος «ασθενής μηδέν», από τον οποίο πρέπει να ξεκίνησε η μετάδοση του ιού στην βόρειο Ιταλία. Παράλληλα, όμως, το θετικό στοιχείο είναι ότι, μέχρι αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν άλλες γεωγραφικές περιοχές που να λειτουργούν ως νέες εστίες μετάδοσης.

Για πρώτη φορά, πολλά προγράμματα της ιταλικής δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης μεταδίδονται χωρίς την παρουσία κοινού στο στούντιο, για να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων.

Με την ίδια λογική, αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη γενική συνέλευση του παραρτήματος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Μιλάνο. Στα περισσότερα τραίνα, τέλος, έχουν τοποθετηθεί αντισηπτικά τζελ για τους επιβάτες και το προσωπικό ενώ σε όλη την χώρα τα δημόσια μέσα μεταφοράς καθαρίζονται και απολυμαίνονται πολύ συχνότερα απ' ότι συμβαίνει συνήθως.

Στην Ιαπωνία, όπου ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας αργότερα σήμερα, ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, άνω των 80 ετών είναι το τέταρτο θύμα ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει αγκυροβολημένο στη Γιοκοχάμα, υπέκυψε μετά τη μόλυνσή του από τον κοροναϊό, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK σήμερα.

Οι αρχές της Ιαπωνίας δέχονται ολοένα πιο έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κρίση του κρουαζιερόπλοιου της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Carnival Corp, καθώς παρά τα υποτιθέμενα μέτρα καραντίνας πάνω στο σκάφος, εκατοντάδες επιβάτες μολύνθηκαν.

Πάντως ο υπουργός υγείας της Ιαπωνίας, Κατσουνόμπου Κάτο, δήλωσε σήμερα ότι ήταν ακόμη πολύ νωρίς για «να συζητήσουμε για την ακύρωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο», οι οποίοι ξεκινούν στις 24 Ιουλίου, λόγω του κοροναϊού και της εξάπλωσής του στην Ιαπωνία.

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού εκτός της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρου της κρίσης, περιορίστηκε σε εννέα χθες Δευτέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, από τα συνολικά 508 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της επιδημίας του COVID-19, τα 499 επαληθεύτηκαν στη Χουμπέι χθες Δευτέρα. Την Κυριακή, ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός της επαρχίας ήταν 11, ενώ το Σάββατο 18.

H Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των αποθεραπευθέντων ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων, για έβδομη συναπτή ημέρα.

Χθες Δευτέρα έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία 2.589 άνθρωποι.

Συνολικά, 27.323 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από το ξέσπασμα της κρίσης τον Δεκέμβριο στην μεγαλούπολη Ουχάν ως χθες τα μεσάνυχτα στην ηπειρωτική Κίνα.