Ισπανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές της Καταλονίας - Free Sunday
Ισπανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές της Καταλονίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ισπανία: Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους αυτονομιστές της Καταλονίας

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ξεκινά σήμερα το απόγευμα τις διαβουλεύσεις με τους Καταλανούς αυτονομιστές, σε μία προσπάθεια κατευνασμού μίας κρίσης που έχει προκαλέσει τριγμούς στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας και από την έκβαση της οποίας εξαρτάται εν πολλοίς το μέλλον της κυβερνητικής συμμαχίας στην εξουσία.

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης θα έχει συνάντηση με τον υπερεθνικιστή αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας, Κιμ Τόρα,, έτσι ώστε να γεφυρωθεί το πολιτικό χάσμα που άνοιξε το 2017 με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της ισπανικής επαρχίας το οποίο είχε κηρυχθεί παράνομο.

Πάντως, κανένα από τα δύο στρατόπεδα δεν τρέφει αυταπάτες για την έκβαση της πρώτης τούτης συνάντησης στο Μέγαρο της Μονκλόα (έδρα της κυβέρνησης). Καμμία πλευρά δεν συμφωνεί, ούτε για την εντελέχεια του διαλόγου, ούτε και για τα θέματα της ημερησίας διάταξης που θα εξετασθούν στη διαβούλευση. «Η καλλίτερη ημερήσια διάταξη είναι το ότι καθόμαστε και αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλον», τόνισε χθες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο.

Μολαταύτα, το γεγονός και μόνον ότι επανεκκινεί ο διάλογος και μάλιστα άμεσα και σε υψηλόβαθμο επίπεδο, ικανοποιεί την πρωταρχική απαίτηση των δύο κύριων καταλανικών κομμάτων, που συνεργάζονται στην τοπική κυβέρνηση και το ένα εξ αυτών, το κεντροαριστερό ERC, στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ.

Μία στήριξη που είναι σημαντική ενόψει της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2020, που θα κρίνει εάν θα κερδίσει χρόνο η συγκυβέρνηση των Σοσιαλιστών του PSOE με τους αριστερούς Unidas Podemos. Γιατί, σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός καταψηφισθεί, η χώρα επιστρέφει στις κάλπες. Η πρώτη δοκιμή της στήριξης του ERC θα γίνει στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για το εύρος των κρατικών δαπανών, που αποτελεί τον προθάλαμο για την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Οι Καταλανοί σε κάθε περίπτωση δεν έχουν απεμπολήσει το κύριο αίτημά τους, που είναι το δικαίωμα να οργανώσουν δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεσή τους - κάτι που οι ίδιο το ονομάζουν «τέλος της καταπίεσης». Επίσης αξιώνουν την αμνήστευση των καταδικασμένων πολιτικών (με προεξάρχοντα τον επικεφαλής του ERC Οριόλ Ζουνκέρας), αλλά και των ‘φυγάδων’ στο εξωτερικό. Μία προοπτική που εκ των προτέρων απορρίπτει η κυβέρνηση.

Εντούτοις, η κυβέρνηση PSOE/Podemos είναι πρόθυμη να προτείνει στους Καταλανούς μία μεγαλόθυμη χειρονομία καλής θέλησης: την τροποποίηση του ποινικού κώδικα εντός του έτους κι ιδίως των άρθρων που αφορούν τις ποινές για το έγκλημα του στασιασμού. Η τροποποίηση τούτη θα επιτρέψει τη μείωση των βαρέων ποινών που έχουν εκδοθεί για τους κρατούμενους Καταλανούς πολιτικούς.

Αναμένεται να εξακριβωθεί εάν τούτη η πρόταση θα πείσει και το ERC να μην αποσύρει την στήριξή του στην κυβέρνηση της Μαδρίτης, ακόμη κι εάν δεν καρποφορήσει ο διάλογος. Πράγμα δύσκολο, καθώς το κεντροαριστερό κόμμα έχει να ξεπεράσει τον εσωκυβερνητικό σκόπελο που λέγεται Junts Per Catalunya, το συντηρητικό κόμμα του εξόριστου πρώην προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος το καθοδηγεί από τις Βρυξέλλες, αλλά και του προέδρου Κιμ Τόρα. Μάλιστα, ο Τόρα έχει προκηρύξει εκλογές στην Καταλονία, την ημερομηνία των οποίων αναμένεται να αποφασίσει συν τω χρόνω.

Ο υπερεθνικιστής Τόρα-που μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του έχει κομπάσει για το μεγαλείο των Καταλανών κατακτητών του Κράτους των Αθηνών υπό τον Ρογήρο τον Ανθηρό και την καταλανική σημαία ν’ ανεμίζει στην Ακρόπολη-προσέρχεται πάντως στο διάλογο έκων άκων. Αφ’ ενός ο Τόρα δεν μπορεί να κωφεύει στον διάλογο, επιτρέποντας τη μακροημέρευση της άγονης αντιπαράθεσης, που έχει στοιχίσει στην Καταλονία, ενώ από την άλλη όλοι αναμένουν την προκήρυξη των εκλογών μόλις ο ίδιος καταγγείλει την αποτυχία του διαλόγου , που ζητούσε το ERC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ