Ενδείξεις σιωπηλής μετάδοσης του κορωνοϊού στο εσωτερικό των ΗΠΑ - Free Sunday

Η πολιτεία της Καλιφόρνια ανέφερε την Τετάρτη κρούσμα κορωνοϊού σε πολίτη που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν είχε έρθει σε επαφή με άλλους ασθενείς, ένδειξη ότι ο νέος ιός μπορεί να έχει αρχίσει να μεταδίδεται σιωπηλά στον πληθυσμό.

«Σε αυτό το σημείο, παραμένει άγνωστο το πώς εκτέθηκε ο ασθενής» ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). «Το περιστατικό έγινε αντιληπτό μέσω του αμερικανικού συστήματος δημόσιας Υγείας και αναγνωρίστηκε από οξυδερκείς γιατρούς».

Όλα τα προηγούμενα κρούσματα στις ΗΠΑ είχαν αντιστοιχηθεί με ταξίδια στο εξωτερικό ή επαφή με ασθενείς του κορωνοϊού.

Κρούσματα στα οποία αποδείχθηκε αδύνατο να προσδιοριστεί η πηγή έκθεσης έχουν αναφερθεί επίσης στην Ιαπωνία, δημιουργώντας ανησυχία ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται σιωπηλά από ασυμπτωματικούς ασθενείς που ξεφεύγουν από τους ελέγχους.

Το τελευταίο περιστατικό στις ΗΠΑ «υποδεικνύει ότι υπάρχουν κι άλλες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις εκεί έξω και έχει ήδη αρχίσει σε περιορισμένο βαθμό η μετάδοση» στον γενικό πληθυσμό, δήλωσε στους New York Times ο Δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλντ.

Η είδηση έρχεται λίγο μετά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι τα μέτρα που λήφθηκαν περιόρισαν με επιτυχία τη διάδοση του ιού.

Στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 45 κρούσματα, από τα οποία τα 25 αφορούν Αμερικανούς που ταξίδευαν με το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.