DW: Ο στρατηγός Χάφταρ και ο «μύθος» της σταθερότητας - Free Sunday

Free Sunday skin left

Free Sunday skin left

DW: Ο στρατηγός Χάφταρ και ο «μύθος» της σταθερότητας

DW: Ο στρατηγός Χάφταρ και ο «μύθος» της σταθερότητας

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα κινείται με μεγάλη δυσκολία προς την κατεύθυνση επιβολής εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στρατηγού Χάφταρ να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα εισέρχονται στον 11ο μήνα, και όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, δεν φαίνεται διατεθειμένος να μοιραστεί την εξουσία με τον αντίπαλό του και αναγνωρισμένο διεθνώς πρωθυπουργό Φάρατζ, υποστηρίζει σε άρθρο της η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως σε όλο αυτό το διάστημα ο Χαφτάρ κατάφερε να ενισχύσει τη θέση του, πατώντας στα χνάρια του Αιγύπτιου προόδου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Όπως τονίζεται στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, κάτω από την επωνυμία Ελεύθερος Εθνικός Στρατός ο Χάφταρ έχει μαζέψει πολιτοφύλακες και μισθοφόρους, που έχουν εισχωρήσει σε όλες τις υψηλές θέσεις της οικονομίας της εμβρυακής χώρας του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Αίγυπτο. Ο Γιαλέλ Χαρσαουί, Λίβυος ερευνητής στο Ινστιτούτο Clingendael της Ολλανδίας, είπε ότι ο Χάφταρ επιδιώκει την απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο ολόκληρη της Λιβύης και των θεσμών της. «Δεν θέλει να γίνει πρωθυπουργός, ούτε καν πρόεδρος, φαντάζεται τον εαυτό του επάνω από όλα αυτά, έχει μαξιμαλιστικές προθέσεις» λέει. Ο Χαρσαουί υποστηρίζει ότι πριν ο Λίβυος στρατηγός πάρει τον έλεγχο της Βεγγάζης το 2017, ισλαμιστικές ομάδες απειλούσαν σοβαρά την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά από τότε που πήρε τον έλεγχο ο Χάφταρ και επέβαλε στρατιωτικό νόμο, επέτρεψε κάποια σταθερότητα στην περιοχή. Αλλά οι κάτοικοι υφίστανται περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης.

Στις παραλιακές πόλεις της κεντρικής Λιβύης, που από το 2014 έχουν αλλάξει συνεχώς χέρια, οι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι καλύτερη υπό τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό και οι στρατιώτες συμπεριφέρονται ευγενικά. Αλλά σε πρόσφατο άρθρο τους οι New York Times παρουσίασαν μια εικόνα της Βεγγάζης, όπου οι κάτοικοι φοβούνται αυθαίρετες συλλήψεις από την πανταχού παρούσα μυστική αστυνομία και παραπονιούνται για διαφθορά, εκβιασμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις χωρίς δίκη. Ο Λίβυος αναλυτής Ματία Τζιαμπάολο, που γράφει για την ιταλική δεξαμενή σκέψης Instituto Affari Internazionali, υποστηρίζει ότι το εμβρυακό κράτος του Χαφτάρ «αντικατοπτρίζει αυτό που θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση που πάρει τον έλεγχο».

Προειδοποιήσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Ο Γιαλέλ Χαρσαουί υποστηρίζει ότι ο Χαφτάρ κατάφερε να μεγιστοποιήσει την στήριξη των ξέων «πουλώντας» τους την εικόνα ενός πολέμαρχου που μπορεί να επιβάλει τη σταθερότητα στη Λιβύη, εξαλείφοντας κάθε είδους πολιτικό Ισλάμ, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο στους πληθυσμούς ορισμένων συμμάχων του. Η Αίγυπτος στηρίζει τα σχέδιά του από το 2014 με όπλα, αεροπορικές επιθέσεις και συνεχείς περιπολίες κατά μήκος των κοινών συνόρων για να προστατεύσει τα δυτικά της χώρας από τους ισλαμιστές από την ανατολική Λιβύη. Τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν την Αίγυπτο και έγιναν η πιο ισχυρός υποστηρικτής της Λιβύης με όπλα. Μόνο φέτος και παρά το εμπάργκο όπλων έστειλαν 100 καράβια με οπλισμό για τον Λιβυκό Ελεύθερο Στρατό.

Ανάμεσα στους υποστηρικτές του Χαφτάρ είναι η Γαλλία και η Ρωσία, με την τελευταία να είναι παρούσα στη χώρα με μισθοφόρους και με οικονομική βοήθεια, ελπίζοντας σε γεωπολιτική επιρροή στη νότια Μεσόγειο. Τελευταία και ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Χάφταρ κατόπιν μεσολάβησης του προέδρου Αλ Σίσι. Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης του, δεδομένου ότι είναι 75 χρονών και έχει υποστεί εγκεφαλικό το 2018. «Οι γιοι του δεν μπορούν, γιατί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, όπως ο πατέρας τους» υποστηρίζει ο Γιαλέλ Χαρσαουί. «Είναι ένα δύσκολο θέμα για όσες χώρες στηρίζουν τον Χαφτάρ». Εκτός των άλλων αβεβαιοτήτων που αφορούν την διαδοχή του, προστίθεται και το ότι η εικόνα του Χαφτάρ ως σταθεροποιητή βασίζεται σε κούφια λόγια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Ματία Τζιαμπάολο, αναφέροντας την έλλειψη συνοχής των στρατιωτικής δυνάμεων, την έλλειψη ισχυρών κρατικών θεσμών και ένα επίπεδο καταπίεσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξεγέρσεις. 

πηγή: naftemporiki.gr