«Ας πούμε αντίο στις μισές αμμώδεις παραλίες» - Free Sunday
«Ας πούμε αντίο στις μισές αμμώδεις παραλίες»
Κάποιες διάσημες ελληνικές αμμουδιές ίσως κινδυνεύσουν στο μέλλον

«Ας πούμε αντίο στις μισές αμμώδεις παραλίες»

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στα ποτάμια, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και την διάβρωση λόγω της κλιματικής αλλαγής, απειλούν να εξαφανίσουν τις μισές αμμώδεις ακτές του πλανήτη έως τα μέσα του αιώνα, προειδοποιεί μελέτη του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντως με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση Nature Climate Change, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να περιορίσει κατά 40% τη διάβρωση στις αμμώδεις ακτές εφόσον λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Οι αμμώδεις παραλίες αντιστοιχούν σήμερα στο 30% του συνόλου των ακτογραμμών. Εκτός του ότι προσφέρουν αναψυχή στους παραθεριστές, οι αμμώδεις ακτές αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα και επιπλέον προσφέρουν προστασία από τα κύματα και τις πλημμύρες.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ζει κοντά στη θάλασσα, η απώλεια των ακτών με άμμο θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους, προειδοποιεί η μελέτη.

Προκειμένου να εκτιμήσουν τη δυναμική των αμμωδών ακτών σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ερευνητές του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (JRC) συνδύασαν δορυφορικές παρατηρήσεις των ακτογραμμών τα τελευταία 35 χρόνια με προβλέψεις της ανόδου της στάθμης των ωκεανών σύμφωνα με μια ποικιλία κλιματικών μοντέλων.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα προσομοίωσε 100 εκατομμύρια καταιγίδες κοντά σε ακτές προκειμένου να εκτιμήσει τον βαθμό διάβρωσης.

Τα παράκτια οικοσυστήματα είναι σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα και ανθεκτικά στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο η ικανότητα των αμμωδών ακτογραμμών να αναδημιουργούνται μειώνεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένας βασικός παράγοντας που αναγνωρίζει η μελέτη είναι τα φράγματα στα ποτάμια, τα οποία περιορίζουν τη φυσική ροή ιζημάτων προς τις ακτές.

Ως αποτέλεσμα, πολλές ακτές υποχωρούν όλο και περισσότερο, ένα φαινόμενο που δεν μπορεί παρά να ενταθεί καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις, καθώς ορισμένες ακτές της Λατινικής Αμερικής, της Ανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού όπου η ροή ιζημάτων επαρκεί για την ανανέωση των ακτών.

Τα ευρήματα της μελέτης, αναφέρουν οι ερευνητές, θα πρέπει τώρα να ληφθούν υπόψη από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για την εφαρμογή των κοινοτικών Οδηγιών για την αντιμετώπιση των πλημμυρών και για τη διαχείριση των προστατευόμενων παράκτιων περιοχών του δικτύου Natura.