Πάνω από 1000 οι νεκροί στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ βλέπει ομαλοποίηση σε 15 ημέρες - Free Sunday
Πάνω από 1000 οι νεκροί στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ βλέπει ομαλοποίηση σε 15 ημέρες

Πάνω από 1000 οι νεκροί στις ΗΠΑ, αλλά ο Τραμπ βλέπει ομαλοποίηση σε 15 ημέρες

Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί στις ΗΠΑ απο την πανδημία του κορονοϊού καθώς σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, χθες Τετάρτη, είχαν φθάσει τους 1.031, 204 επιπλέον σε μία ημέρα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης ειναι 68.572.

Οι ΗΠΑ είναι πλέον στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία ενώ στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, υπολογίζει σε 70 ως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ, όπου κατοικούν 327 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η διαχείριση του κορωνοϊού από τον πρόεδρο Τραμπ έχει προκαλέσει σοβαρές εσωτερικές αναταράξεις καθώς φέρεται να διαφωνούν οι αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στη διαφωνία αυτή οφειλόταν η διήμερη αποχή από τα καθημερινά μπρίφινγκ του Λευκού Οίκου του διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Άνθονι Φαούτσι, ο οποίος επέστρεψε στην ενημέρωση όταν διέρρευσαν πληροφορίες ότι είχε συγκρουστεί με τον πρόεδρο..

Ο κ.Τραμπ δίνει προτεραιότητα στη διάσωση της οικονομίας και αμφισβητεί τη χρησιμότητα των εντολών για κατ’ οίκον περιορισμό, για τις οποίες λέει οτι έχουν παρατραβήξει και η καραντίνα πρέπει να τελειώσει ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του οτι η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί σε 15 ημέρες, αρκεί οι αμερικανοί να αποφεύγουν τις χειραψίες.Με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας, ο Λευκός Οίκος και η αμερικανική Γερουσία έκλεισαν συμφωνία για ένα πακέτο-μαμούθ ύψους δύο τρισ. δολαρίων με σκοπό την τόνωση της οικονομίας. Αποκαλούμενο και «σχέδιο Μάρσαλ», έχει σκοπό «να εγγυηθεί τον εφοδιασμό στις γραμμές των μετώπων της υγειονομικής μάχης που δίνει η χώρα», όπως ανακοινώθηκε.

Ο πρόεδρος στην καθημερινή επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων, εξέφρασε την βεβαιότητα του οτι τα 2,2 τρισ. δολάρια που θα διατεθούν στην παρούσα φάση, να είναι ικανά, ώστε να κρατήσουν τη χώρα όρθια και οτι η παροχή των 1.200 δολαρίων σε κάθε Αμερικανό πολίτη θα τονώσει την εσωτερική οικονομία της χώρας έτσι ώστε να μην καταρρεύσει η αμερικανική οικογένεια και οι επιχειρήσεις.

Ο κ.Τραμπ προανήγγειλε οτι αν η πανδημία επιδεινωθεί, θα απευθυνθεί στο κογκρέσο, για επιπλέον κονδύλια και είπε ότι σκοπεύει να επανεκκινήσει την αμερικανική οικονομία έως την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, ήτοι στις 12 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, πολλοί Αμερικανοί επιθυμούν να επανέλθουν στις εργασίες τους και να επαναλειτουργήσει η οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω τεράστιο αριθμό πολιτών που επιμένουν και θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους».


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, λαμβάνοντας τον λόγο από τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι το επίδομα-βοήθημα των 1.200 δολαρίων θα δοθεί στους Αμερικανούς πολίτες μέσα στο διάστημα των τριών επόμενων εβδομάδων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε και σε μερίδα του Τύπου, λέγοντας πως «γράφει fake news», προκειμένου να του προκαλέσουν κακό και να τον πλήξουν πολιτικά, εννοώντας ενόψει των εκλογών.

Στη Νέα Υόρκη, όπου έχουν καταγραφεί ήδη 280 θάνατοi από τον ιό, το νοσηλευτικό προσωπικό κατάγγειλλε ελλείψεις που δυσχεραίνουν το έργο τους με αποτέλεσμα δέκα κορυφαίες εταιρείες να συμπράξουν για μαζική παραγωγή ιατρικών μασκών.

Έλλειψη, όμως, συνεχίζουν να παρουσιάζουν και τα τεστ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα για το τί συμβαίνει και να μην μπορούν να απομονωθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις ενώ απευθύνθηκε έκκλησε σε συνταξιούχους ιατροί να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους έτσι ώστε να συμβάλουν στη μάχη κατά του ιού. Μόνο στη Νέα Υόρκη ανταποκρίθηκαν χίλιοι σε μία ημέρα.Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας συμπεριλαμβανόμενης του συνόλου της Καλιφόρνια, βρίσκεται σε καθεστώς αυτοπεριορισμού και ο ένας κυβερνήτης μετά τον άλλο εξαγγέλλουν αυστηρά μέτρα, σε μία προσπάθεια αναχαίτισης του ιού, με εξαίρεση τον αναπληρωτή κυβερνήτη του Τέξας, που άφησε να εννοηθεί ότι δεν πολυνοιάζεται εάν αφεθούν σε δεύτερη μοίρα οι ηλικιωμένοι.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια, πολλά κρούσματα έχουν η Ουάσιγκτον, η Φλόριντα, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια.